Omega

četvrtak, 12 Oktobar 2017 21:02

Trg slobode: U nedjelju Sajam proizvoda žena sa sela

1210 sajamUG “Vive Žene“ Tuzla, UŽ „Jadar“ Konjević Polje, UŽ „Maja“ Kravica, UPP „Drina“Burnice,Udruženje žena Cerska i ženska grupa iz MZ Suha zajednički će obilježiti Međunarodni dan žene na selu 15.10. 2017. 

Tim povodom Vive Žene, uz podršku Udruženja i grupa iz Bratunca, organizovati će 15.10.2017. Sajam proizvoda žena sa sela, Trg Slobode Tuzla, od 10:00 – 14:00, gdje će članice Udruženja i grupa predstaviti svoju kućnu i domaću radinost, a također prezentirati svoje aktivnosti koje doprinose aktivnijoj ulozi žena i ženskih grupa u razvoju civilnog društva, zalažući se za poštivanje ženskih ljudskih prava u svim oblastima javnog i privatnog života.

Pored učešća udruženja i grupa iz Opštine Bratunac na sajmu će izlagati i Udruženja iz Tuzlanskog kantona.

Prvi Međunarodni dan žena sa sela obilježen je 15. oktobra 2008. godine. Generalne skupštine UN-a u svojoj rezoluciji 62/136 od 18. decembra 2007. godine, priznaje „presudnu ulogu i doprinos žena sa sela, uključujući i domorodačke žene, u unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja, poboljšanje sigurnosti hrane i suzbijanje ruralnog siromaštva“ i od tada se 15. oktobar obilježava kao dan žena na selu u cijelom svijetu.

Organizatori ovim aktivnostima ćele skrenuti pažnju na položaj žene sa sela u BiH i njezin doprinos u razvoju BiH društva.

(Tuzlainfo.ba)

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu