Velika NATO vježba u Tuzli: Učestvuje 1200 osoba iz 34 zemlje

by nedim
| 7:53

Vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda „BOSNA I HERCEGOVINA 2017“ održavat će se u okolini Tuzle, BiH, od 25. do 29. septembra 2017. godine. Cilj vlježbe je da se poboljša interoperabilnost međunarodnih aktivnosti u pružanju odgovora na elementarne nepogode.

Ovu će vježbu zajednički izvršiti Ministarstvo sigurnosti BiH i NATO Euroatlanski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC).

Ovo je EADRCC-ova 17. vježba o upravljanju posljedicama elementarnih nepogoda, a prva koja će se upriličiti u BiH.

Odluka da se vježba odnosi na poplave i zemljotres zasnovana je na geološkim i ekološkim izazovima sa kojima se suočava BiH.

Nakon elementarnih nepogoda u 2014. Bosna i Hercegovina je zatražila pomoć od Euroatlanskog centra za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC) kako bi se suočili sa posljedicama poplava i klizišta koji su devastirali veliki dio zemlje. Više od 40 zemalja i nekoliko međunarodnih organizacija su pružile pomoć.

Na poziv Ministarstva sigurnosti, NATO je u julu 2014. godine poslao svoj tim za civilna pitanja. Civilni tim NATO-a preporučio je da se međunarodne obuke i vježbe održe u Bosni i Hercegovini kako bi se povećala međusobna operativnost između različitih strana koje pružaju pomoć u operacijama spašavanja od katastrofa. 

Ovakav scenario za ovogodišnju vježbu EADRCC pod nazivom “BOSNA I HERCEGOVINA 2017” će omogućiti sticanje prakse u međunarodnoj saradnji te ojačati mogućnost timova iz različitih zemalja da efikasno rade zajedno, što podrazumijeva široku lapezu aktivnosti i uključuje spašavanje iz vode, potrage u urbanim područjima, medicinske timove te spašavanje i zaštitu od hemijskog, biološkog, radioaktivnog i nuklearnog oružja, kao i timove za dekontaminaciju.

Na vježbi u Tuzli će učestvovati približno 1200 osoba iz 34 zemlje savezničkih i partnerskih nacija. Otprilike polovina osoblja uključenog u vježbu će biti iz zemlje domaćina Bosne i Hercegovine. Doprinos za vrijeme vježbe će uključivati planiranje i evaluaciju, timove za hitne odgovore i posmatrače.

(Tuzlainfo.ba) / Foto: NATO

Većina zemalja učesnica će angažovati civilne učesnike u vježbi. Neke države će osigurati timove sa vojnim statusom.