Pritužbe građana: Službe hitnih pomoći naplaćuju lijekove koje subvencionira Vlada TK

by nedim
| 20:51

Službe hitnih pomoći u Tuzlanskom kantonu uskoro bi mogle biti predmet i zvanične istrage zbog, kako se čini, nezakonite prakse da od pacijenata naplaćuju ampularne lijekove koji su, prema odluci Ministarstva zdravstva TK-a i Zavoda zdravstvenog osiguranja, subvencionirani iz kantonalnog budžeta – piše Oslobođenje.

Iako još ne postoje zvanični i precizni podaci o ovome, Ministarstvo zdravstva je na prijedlog skupštinskog poslanika Mirsada Selimovića i poslanice Lejle Vuković zatražilo od domova zdravlja da se oglase o ovim pritužbama koje stižu od građana.

Kako nam je kazao Selimović, donedavni član Upravnog odbora ZZO, koji je upoznat o ovom problemu, na ovaj način službe hitne pomoći namiruju novac koji potroše negdje drugo.

– Ministarstvo je donijelo listu ampularnih lijekova koji moraju biti dostupni u hitnim službama i to su lijekovi koji se koriste u hitnim slučajevima, kortikosteriodi, antiaritmici, inhalatorni lijekovi i slično. Riječ je o skupljim lijekovima, koji moraju biti dostupni u svakom trenutku, kazao nam je Selimović.

Ovakvo stanje je, navodno, prisutno u većini domova zdravlja TK-a, a o problemu u gradačačkom Domu zdravlja je na posljednjoj sjednici Skupštine govorila poslanica Vuković, istakavši da ljekari naplaćuju i u pedijatrijskom odjeljenju, što traje i danas. Međutim, direktorica DZ-a Gradačac Alma Šakić je u detaljnom mailu koji nam je dostavila zanijekala ove navode, te zaprijetila tužbom u slučaju tendencioznog iznošenja činjenica.

– To nije istina. Što se tiče naplate za taj konkretan slučaj od kojeg je sve počelo, dijete je pregledano kod pedijatra i preporučena je terapija koju je majka kupila u apoteci i donijela da se djetetu uključi terapija. Lijekovi se kupuju i u kliničkim centrima, a sve zbog financijske situacije u kakvoj se nalaze i domovi zdravlja, kazala je Šakić.

Kantonalni ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić nam je kazao kako Ministarstvo još očekuje odgovore iz ovih domova zdravlja, te da će do kraja sedmice poslati i urgenciju.

– Mi smo poslali svim domovima zdravlja i tražili tu informaciju, ali još nismo dobili nikakav odgovor, napomenuo je ministar.

Ovaj problem je aktueliziran na sjednici Skupštine 17. jula i to od poslanika iz vladajuće koalicije, međutim, nepuna dva mjeseca nakon toga, još nije izvršena nikakva kontrola nad ovim institucijama niti su pokrenute bilo kakve aktivnosti da se odgovorni sankcionišu za iznuđivanje novca od pacijenata.

(TI/Oslobođenje)