03.11.: BKC Tuzla – Damir Avdić Graha

by admin
| 11:32

Koncertnu sezonu Agencija „Zeus“ započinje orginalnim muzičkim performansom, jednog od najprepoznatljivijih predstavnika tuzlanske muzičke scene devedesetih, Damira Avdića na kamernoj sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzla, 3. novembra u 20 sati.

Damir Avdić, poznat i kao Graha, Diplomac, je underground muzičar i umjetnik iz Tuzle, koji danas živi i radi u Sloveniji. Dugi niz godina je svirao u hardkor-punk bendu „Rupa u zidu“, a sada nastupa samostalno (električna gitara i glas).

Album “…od trnja i žaoka” za etiketu “Slušaj najglasnije!” iz Zagreba sa 12 pjesama od kojih su neke: Brate, Diplomac, Lucifer, Abdulah… izdao je 2004. godine. Iako pjesme, prema mišljenju mnogih, zvuče oporo i teško, Damir sam kaže da su ljubavne.

Nakon toga su uslijedili albumi „Mrtvi su mrtvi“ 2008. , „Život je raj“ 2010., „Human reich“ 2013., „Manjina“ 2015., te singl „51“ koji je izašao u februaru ove godine
Avdić je još i autor romana „Na krvi ćuprija“, koji je tematski povezan sa muzičkim izdanjem, i bavi se “urbanim frustracijama” prosječnog BiH mladića, kao i romana „Enter džehenem“, „Tiket za revoluciju“, „Kuda sestro“-.
Njegov zvuk se prilično promijenio od doba garage-punka i benda „Rupa u zidu“. Graha kaže da to više nema veze jedno s drugim. Nastupa sam sa gitarom, jer je, kako kaže, tako puno slobodniji.

U svojim tekstovima Graha zna biti prilično oštar , ali sam Graha kaže da ne napada nikoga, a ako tako izgleda, onda pjesme udaraju tamo gdje treba. Tokom protekle decenije Graha je zadržao svoju autorsku preoznatljivost, a njegov muzički izraz prepoznat je širom regionalne muzičke scene.

Ulaznice za koncert Damira Avdića su u pretprodaji u marketing službi Bosanskog kulturnog Centra Tuzla, kao i kod „Seje i Vilija“ na Korzu, po cijeni od 7 KM. Na dan koncerta cijena ulaznica je 10 KM.

(Tuzlainfo.ba)