09.04.: NP Tuzla – „Dnevnik Anne Frank“ (GK Beli Manastir)

by admin
| 19:22

Hit drama „Dnevnik Anne Frank“, istinita priča o najpoznatijoj žrtvi Holokausta, u izvedbi Gradskog kazališta Beli Manastir (Hrvatska), stiže i u Tuzlu. Rezultat je to, sada već poznate uspješne saradnje između tuzlanskog Draft teatra i belomanastirskog pozorišta, koji sarađuju više od pet godina.

Ovoga puta sve u organizaciji već pomenutnog Drafta i Jevrejske opštine Tuzla, a na daskama Narodnog pozorišta Tuzla.

Naslovnu ulogu tumači 16-godišnja Dunja Vlahek, koja je zbog svog neizmjernog talenta pozvana da upiše osječku Akademiju od strane profesorice na istoj, Selene Andrić. Andrić joj je na nedavno održanoj 28. pozorišnoj Smotri u Retkovcima (Vinkovci) dodjelila nagradu na najbolju glumicu festivala, a istu je nagradu dobila i u Slavonskom Brodu na 8. pozorišnom festivalu. Djevojčicu koja je zavoljela daske koje život znače, na poziv direktorice pozorišta, Daniele Taslidžić Herman, prije 4 godine, zavoljela je i publika i struka. Nazivaju je „biserom hrvatskog glumišta“ kojoj se zbog talenta smiješi uspješna glumačka karijera. U gradu Ubu (Srbija) ovo je pozorište predstavljalo Republiku Hrvatsku na 8. Repassage festu, te su i ondje nagrađeni, a za najbolju predstavu, scenografiju, kostimografiju i žensku ulogu bili su apsolutni pobjednici 8. međunarodnog F.A.K.-a u Slavonskom Brodu pred predsjednicom stručne komisije dr.sc. Dubravkom Crnojević Carić, prof. na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Predstava je predstavljala i Osječko – baranjsku županiju na 55. Državnom FHKA u Vodicama. Republički selektor, Igor Ružić komentirao je:

“ Nesumnjivo aktualna tema, s obzirom na njezinu obljetnicu i ujedno okruglu obljetnicu završetka Drugoga svjetskog rata, ujedno je i velika predstava, nesumnjivo bez premca u ponuđenome, ne samo u Osječko-baranskoj županiji. Pod stručnim i nadahnutim vodstvom profesionalnog redatelja Cvetina Aničića iz Šida, ansambl Gradskog kazališta Beli Manastir najprije je prodisao, a zatim i proglumio na način koji je, čini se, iznenadio i njih same. Dugotrajni proces proba, redateljeva inventivnost u sklapanju dramskih, kako monoloških tako i dijaloških te grupnih prizora, kao i iznenađujućih međutaka kojima dominira lutkarsko kazalište te kazalište objekta i sjena, pri čemu je još svaki od tih istupa garniran i objektivno vrhunski izabranim glazbenim citatima i ilustracijama, za posljedicu ima veliku i moćnu predstavu, koja osvaja glumačkim dosezima, vizualnim identitetom i produkcijskom superiornošću. Velika i važna priča Anne Frank tako, pomalo i neočekivano, u Belom Manastiru dobiva svoju scensku manifestaciju u punom rasponu, od trajne tjeskobe i klaustrofobije do proplamsaja ljudskosti u neljudskim okolnostima.“

Uz Dunju Vlahek, u predstavi glume Aleksandar Momčilović kao Otto Frank, Biljana Marušić (Edith Frank), Vanessa Herman (Margot Frank), Maja Grujić u ulozi Miep Gies, Nebojša Šimić (Albert Dussel), Igor Farkaš (Hermann Van Daan ), Ana–Marija Zorčec kao Auguste Van Daan i Nemanja Bukvić kao Peter Van Daan. Predstavu je režirao talentirani Cvetin Aničić, za muziku i svjetlosne efekte bio je zadužen Zoran Herman, a produkciju predstave uz adaptaciju teksta potpisuje Daniela Taslidžić Herman. Prema najavama, s glumcima će u Tuzlu kao znak podrške doći i prvi čovjek Belog Manastira, gradonačelnik Ivan Doboš. Predstavu su financijski podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Beli Manastir. 

Predstava, koja je osvojila brojne nagrade na prestižnim pozorišnim festivalima u Hrvatskoj i Srbiji.

Narodno pozorište Tuzla / Početak: 19.00 h / Ulaz: slobodan

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.