17.02.: Teatar Kabare Tuzla – “Gilgameš”

by admin
| 10:58

Predstava “Gilgameš” nastala u produkciji Teatra Kabare Tuzla i Akademije dramskih umjetnosti, kao ispitni rad studenata III godine na predmetima Scenski pokret i Scenski govor, bit će izvedena 17.02.2016. u 19:30 sati u Teatru Kabare Tuzla.

Postavkom epa o Gilgamešu na pozorišne daske, Teatar Kabare Tuzla, nastavlja spiralu odnosa i propitivanja, koja se tiču fundamentalnih ljudskih spoznaja i temeljnih postulata življenja. Ta tetralogija Teatra Kabare započela je sa rimskim razdobljem i “Eneidom”, nastavilo se sa starim Helenima, “Odisejom” i “Ilijadom”, a završava se sa najstarijim poznatim djelom o Gilgamešu koji je napisan klinastim pismom na glinenim pločama a za koje se vjeruje da datiraju između 1800 god. p.n.e i 2500 god. p.n.e.

Predstava je svoju premijeru imala 27.03.2015. godine. Učestvovala je na razvnovrsnim pozorišnim festivalima širom regije. Osvojila je nagradu za najbolju predstavu XIII TKT festa, kao i za najbolju predstavu na 34. Pozorišnim/Kazališnim igrama u Jajcu 2015 godine po ocjeni žirija i publike grada Jajca.

U predstavi igraju : Dorian Paulić, Samed Alić, Eldar Zubčević, Bogdan Ilić, Jasmina Dedić, Mirna Mišković, Olivera Blažević, Katarina Krištić, Feđa Zahirović, Damir Kahrimanović i Ermin Avdić. Režija: Vlado Kerošević Asistenti režije: Jasmina Čelebić i Damir Mahmutović Dizajn: Maja Hrvanović Svjetlo: Ademir Omerćehajić Kostim: Šefika Hukić.

Teatar Kabare Tuzla / Početak: 19.30 h / Ulaz: slobodan

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.