07.05.: NP Tuzla – Koncert Djevojačkog hora “ Evmolpeya”

by admin
| 8:52

Koncert Djevojačkog hora “ Evmolpeya” iz Bugarske  (Plovdiv), koji ć se održati u četvrtak, 7. maja 2015. godine u Narodnom pozorištu u Tuzli, sa početkom u 19,30 sati organizuju Grad Tuzla u saradnji sa Ambasadom Bugarske u BiH.

“Evmolpeya” hor osnovan je krajem jula 2006. godine, na inicijativu dirigentice Rade Slavinske i umjetničke direktorice Ganke Yankove. Hor je sačinjen od 36 djevojaka, učenica i studentica, starosne dobi od 10 do 20 godina.

Repertoar hora je sačinjen uglavnom od četveroglasnih a cappella kompozicija, različitih epoha i trendova – od renesanse do savremenog doba, od sakralne muzike do veselih folklornih pjesama.

Do sada je hor na pozornici izvodio preko 90 kompozicija i dijelove cikličnih djela na dvanaest jezika: moderni bugarski, stari crkveni bugarski, latinski, ruski, njemački, francuski, talijanski, engleski, romski, itd.

Ovaj sastav posjeduje bogato iskustvo na sceni, o čemu svjedoči trinaest međunarodnih turneja i više od 250 koncerata, u zemlji i inozemstvu. U inozemstvu najčešće nastupaju na festivalima horova ili festivalima muzike mladih, ali vrlo često i u sklopu manifestacija tokom  kojih se predstavlja kultura Bugarske, u organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih poslova Bugarske.

Djevojački hor Evmolpeya je do sada gostovao u Švicarskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Sloveniji, Austriji, Srbiji, Turskoj, Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Slovačkoj i Bosni i Hercegovini.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.