29.11.: BKC Tuzla – “Sve ove godine” / Jubilarni koncert Ansambla Iskre

by admin
| 20:42

Ansambl “Iskre” BKC – a Tuzla održati će Jubilarni koncert pod nazivom “Sve ove godine”.

Koncertom se obilježava 40 godina postojanja i rada ansambla koji ima dugogodišnju tradiciju promotora kulture u BiH, pa i šire. Na veliki jubilej, 40 godina postojanja, Ansambl “Iskre” je uz stručno rukovodstvo profesorice Renate Bagarić snimio CD koji je upravo plod njegovog dugogodišnjeg rada, a koji će biti promovisan u koncertnom programu.

Ansambl “Iskre” koncert posvećuje nedavno preminulom prof. Slavku Joviću svom osnivaču, dirigentu, kompozitoru, prijatelju i velikom čovjeku koji je život i djelo posvetio Iskrama i gradu Tuzli. Jubilarni koncert “Sve ove godine” biće upriličen u koncertnoj dvorani BKC – a Tuzla u subotu 29. 11. 2014. godine u 19,00 sati.

Gosti koncerta su Bend “Zlatne strune” i jazz sastav “Just Friends”. Ulaz na koncert je slobodan.

O Ansamblu „Iskre”:

Osnovan je davne 1974 godine pod stručnim rukovodstvom prof. Slavka Jovića kompozitora, profesionalnog aranžera i osnivača ovog ansambla. Ansambl Iskre zajedno sa orkestrom je sedamdesetih i osamdesetih godina brojao preko 100 članova.

Pod dirigentskom palicom profesora Slavka Jovića održano je preko četiri stotine koncerata u bivšoj Jugoslaviji i u mnogim zemljama Evrope. Prije rata Ansambl Iskre snimio je tri LP-albuma i osvojio bezbroj nagrada na takmičenjima.
Do 1993.godine Ansambl Iskre je kontinuirano djelovao pri Domu mladih Tuzla kao vokalna grupa sa orkestrom. Nakon prestanka saradnje sa Domom mladih Tuzla, Ansambl Iskre je odlučio promjeniti startegiju svog djelovanja tako da je krajem januara 2009. zvanično i osnovan kao Udruženje sa sjedištem u JU Bosanski kulturni centar Tuzla.

U martu mjesecu 2009. godine, potpisan je Protokol o međusobnoj kulturnoj, umjetničkoj i tehničkoj saradnji između BKC-a Tuzla i Ansambla „Iskre” na osnovu kojeg ansambl „Iskre” od tada djeluje kao umjetnička i muzička sekcija pri BKC-u Tuzla.

U tom periodu ansambl je održao niz koncerata u regionu, zabilježio uspješno učešće u Pečuhu, osvojio zlatnu i srebrnu medalju na Majskim susretima u Bijeljini. Ansambl „Iskre” učestvovao je i na koncertu Riccarda Mutija u Sarajevu, 2009. godine. U periodu 2010. – 2012. godine Ansambl preuzima profesor maestro Emir Nuhanović s kojim nastavljaju da se nižu uspjesi kao što je još jedna zlatna medalja, dva veoma uspješna cjelovečernja koncerta te zabilježena učešća na međunarodnim muzičkim festivalima u Pragu i Riminiju.

Ovaj ansambl je 2013. godinu obilježio rad sa profesoricom Bahirom Hodžić, te učešće na još jednom međunarodnom muzičkom festivalu u Parizu.

Godine 2014. Ansambl „Iskre” nastavlja da djeluje pod rukovodstvom profesorice Renate Bagarić, pod čijom dirigentskom palicom osvaja Zlatnu medalju na Majskim susretima u Bijeljini.

Svojim kvalitetom, predanošću i pozitivnom energijom kojom zrači ovaj Ansambl nastavlja da oduševljava svoju publiku.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.