25.10.: Teatar Kabare Tuzla – “Šta se bijeli u gori zelenoj?”

by nedim
| 6:51

U okviru IV Festivala premijera (11.10.2019-08.11.2019), u petak je odigrana predstava ”Odiseja” autora Homera u kojoj su uloge ostvarili studenti treće godine glume Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

Za naredni petak, 25.10.2019., premijerno će biti izvedena dokumentarno igrana predstava „Šta se bijeli u gori zelenoj?“. Nastala je u koprodukciji Teatra Kabare Tuzla, Studentske scene Akademije dramskih umjetnosti Tuzla i Art Centra ANKATA.

Riječ je o duo drami koja je rađena po motivima djela sljedećih autora: A. Isaković, A. Šantić, Lj. Simović, Lj. Ostojić, M. Ogrizović i T. Bakarić gdje dramaturšku adaptaciju i režijski koncept potpisuje Sadika Kahrimanović.

Sadika Kahrimanović, Hasanaginicu koristi kao simbol kroz koji tematizira položaj žene u odnosu na sistem, tradiciju i religiju u patrijarhalnom društvu. Predstava otvara mnoga pitanja o ravnopravnosti i nasilju nad ženama, ukazuje na mnoge propuste ne samo našeg društva nego civilizacije uopšte. Crpeći inspiraciju iz mentaliteta bosanskohercegovačkog čovjeka-redateljski okvir i dramaturška linija predstave može se preslikati na bilo koje geografsko područje, što način na koji se pitanje žene posmatra čini univerzalnim i vanprostornim.

U predstavi igraju Sadika Kahrimanović i Feđa Zahirović. Mentorstvo nad kreativnim procesom potpisuje mr.sc. Damir Altumbabić, vanredni profesor. Odabir muzike i aranžman songova radio je Feđa Zahirović.  Izvršni producent na predstavi je Ermin Avdić, također zadužen za ton i svjetlo.

Pozorišno umjetnički program koji slijedi:

-PETAK, 01.11.2019. u 19,30 / „SAVRŠEN PROIZVOD“ / DRAMA

Autor: Lana Šarić i G.B.Shaw / Režija: Miroljub Mijatović / Koprodukcija: Bosansko narodno pozorište Zenica, Teatar kabare Tuzla i Studentska scena ADU Univerziteta u Tuzli

-ČETVRTAK, 07.11.2019. u 19,30 / OMAŽ / Teatrološko-književno veče posvećeno bajkama u teatru / Produkcija: Teatar kabare Tuzla

-PETAK, 08.11.2019. u 18,00 / „IVICA I MARICA“ / PREDSTAVA ZA DJECU / Autor: Braća Grim / Režija: Damir Altumbabić  / Produkcija: Teatar kabare Tuzla

Sve informacije i rezervacije ulaznica možete dobiti na broj telefona Teatra kabare Tuzla 035/264-733 ili na facebook stranici Teatra kabare Tuzla. Svoje ulaznice možete preuzeti svakim radnim danom u terminu od 15 do 19 sati na biletarnici Teatra kabare Tuzla (Hotel Tuzla). Dobro nam došli.

Pokrovitelji Festivala su: Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Grad Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)