Predstava „U ime oca“ sutra na sceni Narodnog pozorišta Tuzla

by Tuzla Info
| 20:00

Dokumentarno-plesna predstava „U ime oca“ u režiji Darrel-a Toulona koja govori o djeci rođenoj zbog rata u Bosni i Hercegovini bit će odigrana na sceni Nardonog pozorišta Tuzla u utorak 29. marta.

Predstava je transdisciplinarni projekat ili kombinacija umjetnosti i performansa, sa osvrtom na politički relevantna pozorišta i akademska istraživanja, koja kroz dinamične vizualne slike u kombinaciji sa pojačanim fizičkim pokretom transformiše biografije, lične priče, činjenice i traumatične živote mladih ljudi. Predstava vodi publiku na putovanje duboko u svijet djece rođene zbog rata i kreira prostor u kojem gledaoci i glumci razgovaraju.

Premijera predstave “U ime oca” odigrana je 26. marta u Narodnom kazalištu Osijek, koja je ispraćena oduševljenjem osiječke i regionalne publike. U Osijek na predstavu stigla je i podrška mladih ljudi okupljenih u grupi “Youth United in Peace”, a nakon predstave, glumačka postava zajedno sa članicama udruženja Ajnom Jusić i Ivanom Barbarom Cook vodili su razgovor sa publikom.

U razgovoru su sudjelovali režiser predstave Darrel Toulon i predstavnica Centra za mir, ljudska prava i nenasilje Osijek Katarina Kruhonja.

– Na kraju ove posebne večeri čast mi je zahvaliti se na ovoj dirljivoj a oslobađajućoj predstavi koja izvire iz života u boli i sramu, koja nas uspijeva ohrabriti da ne izbjegavamo nego se približimo patnji, a koja iskustvo patnje i konfuzije pretače u istinu na kojoj se gradi život bez mržnje i straha – život u miru i u zauzimanju za mir. Hvala vam na vašem zauzimanju za mir – poručila je Katarina Kruhonja.

Režiser predstave Darrel Toulon iskazao je važnost igranja ove predstave kako zbog trenutne situacije u svijetu posebno u Ukrajini i zbog činjenica da priče djece rođene iz rata ne smiju ostati neispričane.

– Djeca rođena zbog rata danas su najjači most izgradnje mira što se i pokazalo predstavom „U ime oca.“ Cjelokupna glumačka postava predstave pripada različitim etničkim grupama, različitim religijama sa različitm životnim pričama. Mostovima djece rođene zbog rata zajednički su jačali osjećaj pripadnosti mira i zauzimanju zajedničkog stava da rat nije i nikad ne smije biti rješenje – istakao je Darrel Toulon.

Članice udruženja „Zaboravljena djeca rata“ Ivana Barbara Cook i Ajna Jusić zajedno su poslale poruku važnosti zaustavljanja ratova u cijelom svijetu.

– Biti posljedica rata nije lako, ali mi svoje životne priče djelimo sa vama kako bi djelovale preventivno u pogledu seksualnog nasilja i jačale osjećaj pripadnosti miru svakog pojedinca ovog svijeta.

U predstavi glume: Ajna Jusić, Ivana Barbara Cook, Jasmina Ibrahimović, Jasmina Dedić Ibrić, Nikolina Gagić, Marija Novaković, Armin Filipović, Adi Omić i Ermin Avdić

Projekat je razvijen u saradnji sa Univerzitetom u Birminghamu (UK), Univerzitetom u Leipzigu (DE) i Udruženjem Zaboravljena djeca rata (BiH), te kroz saradnju sa istraživačkom mrežom Marie Sklodowska-Curie koja je finansirana od strane Europske unije.

Ovogodišnju podršku predstava je dobila od British Embassy Zagreb, British Embassy Sarajevo, Ekumenska Inicijativa Žena – EWI Omiš, Austrijski kulturni forum Sarajevo, saopćeno je iz Udrženja ‘Zaboravljena djeca rata’.