Sutra u Tuzli svečana akademija povodom Dana kulture Republike Slovenije

by Tuzla Info
| 13:00
01012019 atelje Ismet M

Prešernov dan – Dan kulture Republike Slovenije je najvažniji kulturni i državni praznik svih Slovenaca kako u Sloveniji, tako i širom svijeta.Svake se godine 08. februara, obilježavanjem obljetnice smrti najvećeg slovenskog pjesnika, Franceta Prešerna, prepoznaju i nagrađuju kulturna postignuća Slovenaca iz raznih oblasti umjetnosti.

U Bosni i Hercegovini sva slovenska udruženja, tokom februara mjeseca, kuturnim programom, obilježavaju glavni slovenski praznik, Prešernov dan, kao i Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla.

Pozivamo vas da nam se pridružite na Svečanoj akademiji povodom Dana kulture Republike Slovenije u subotu, 12.02.2022.godine u 19:00 u „Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović“ Tuzla i zajedno s nama uživate u

raznolikom kulturnom programu, a svojim prisustvom uveličate našu značajnu svečanost.

Poslije svečanog obraćanja članice IO udruženja, Nataše Ibrahimagić, prisutni će imati priliku čuti Prešernove recitacije na slovenačkom jeziku, koje ce recitovati učenice škole slovenačkog jezika: Bilandžija Lana, Bilandžija Luna, Bekić Ela i Bekić Asja, a koje je pripremila nastavnica slovenačkog jezika Pavlović Slavica; ŽPZ“Slovenčice“ sa repertoarom od 5 slovenačkih pjesama i slovenačkom himnom na otvaranju svečanosti, predvođene dirigenticom prof. Samrom Ibrahimović, a u klavirskoj pratnji prof. Nine Božić; člana udruženja; prof. Armina Ibrahimagića sa izvođenjem dvije kompozicije na gitari i najmlađu učenicu „Školice muzike Maestro“, Umu Husanović sa jednom odsviranom kompozicijom na klaviru.

Družićemo se, koliko to trenutna situacija pandemije virusa corona-19 bude dozvoljavala, saopćili su organizatori.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.