BKC TK: Večeras promocija knjige “Razaranje Bosne”, autora Jusufa Trbića

by nedim
| 8:01

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona i BZK Preporod Bijeljina 25. januara 2022. godine u Tuzli organizuju promociju knjige “Razaranje Bosne”, autora Jusufa Trbića.

O knjizi:

Knjiga Jusufa Trbića „Razaranje Bosne“ je  knjiga znanstveno-političkih eseja o današnjem stanju bosanskog društva i mračnim silama koje dovršavaju mučni proces razaranja posljednjih ostataka smisla jedne hiljadugodišnje zajednice zasnovane na bogatstvu razlika. Šta je nacionalizam i kako on ubija temelj ove države i smisao bosanstva, šta je identitet i šta znači njegovo svođenje na prostačku matricu krvi i tla, kako je glupost postala paradigma politike i javnog djelovanja, a neznanje osnova svijesti, šta nam je donijela opšteprihvaćena religijska vladavina u službi vlasti,  kakva je uloga intelektualnih elita, kako izmijeniti ukorijenjenu polušničku svijest – to su teme ovih eseja. Čini se da ovakve analize stanja društvene svijesti nikad nisu bile potrebnije nego danas.

O autoru:

Jusuf Trbić je rođen u aprilu 1952. godine u Bijeljini, u kući na čijem je mjestu, 27 godina kasnije, sagrađena gradska biblioteka. Sudbina je, vjerovatno, znala da će se baš to dogoditi, pa je odredila da se Jusuf od malih nogu posveti čitanju, a kasnije i pisanju. Trenutno obnaša funkciju Predsjednika BZK Preporod Bijeljina. Pisac je, prozaist i novinar. Prijeratni direktor Radija Bijeljina.

Promocija će  biti održana u Plavoj sali BKC Tuzla, u utorak 25.01.2022 godine sa početkom u 18 sati.

Promociju će moderirati Amra Ćosić, a knjigu ce promovisati Šimo Ešić, prof. Izet Šabotić i prof. Kardija Hodžić.

Također u sklopu promocije ce biti predstavljena i još dva izdanja BZK “Preporod” Bijeljina, izdata ranije, ali koja zbog pandemije nisu predstavljena publici. Radi se o knjigama “Ima jedan grad”, autora Dragane Kurjaković i roman “Bjegunci” autora Zlatka Dukića.

Napomena: Prisustvo događaju je moguće samo uz poštovanje aktuelnih higijensko-epidemioloških mjera koje važe na području Tuzlanskog kantona.