Ovog vikenda u Tuzli 20. susreti učenika slovenačkog jezika i kulture

by Tuzla Info
| 7:01

Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla 16. i 17. oktobra organizuje 20. susrete učenika slovenačkog jezika i kulture. Djeca i mladi uzrasta od 6 do 20 godina iz Banjaluke, Kaknja, Sarajeva i Zenice dolaze u posjetu učenicima iz Tuzle. Pojedini će obnoviti stara prijateljstva, dok će drugi po prvi put upoznati učenike iz ostalih udruženja Slovenaca. Prošla godina nas je dosta udaljila jedne od drugih, potisnuli smo mnoge želje i potrebe. Ove godine ćemo pokušati izgraditi nove mostove, ispreplesti niti prijateljstva po čitavoj BiH.

Ovogodišnji susret smo zamislili tako da omogućimo djeci da razvijaju sportski duh te da se okušaju u nekim sportskim disciplinama, koje će propratiti predavači sa Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Tuzla i to: dr.sc. Almir Atiković, vanr.prof., Senadin Jahić, prof. tizo i Naida Mešković, prof. tizo.

Nastavak sportskih aktivnosti će voditi vrsna kuglašica, Elvira Ćosić, koja će djeci pokazati osnove kuglanja, pravilno držanje te način bodovanja. Kuglanje mnogi shvataju kao zabavni hobi, spoj druženja i rekreacije, pa su često iznenađeni kada čuju da je kuglanje jako zahtjevan sport.

Susrete je finansijski podržao Ured Republike Slovenije za Slovence u susjednim državama i inostranstvu.

U nastavku nekoliko riječi učiteljice Slavice Pavlović o istorijatu „Susreta učenika dopunske nastave slovenskog jezika i kulture“

Originalni naziv škole slovenskog jezika je: „Dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture“, koji je namijenjen za polaznike koji su slovenačkog porijekla.

U tu svrhu je takva nastava otpočela prvo u Sarajevu ratne 1993. godine, a učiteljica je bila gospođa Ana Božanović, koja je pješice sa Čengić vile u centar grada u zgradi Ljubljanske banke dolazila na nastavu. Gospođa Ana Božanović je nedavno, na našu veliku žalost, preminula u 93. godini života.

Nakon osnivanja Udruženja građana slovenskog porijekla Tuzla u septembru 1993. godine, već u školskoj godini 1995 /1996 je organizovana dopunska nastava slovenačkog jezika i kulture i to u Tuzli, Lukavcu i Živinicama za ukupno 4 grupe učenika.

Nakon završenih vojnih dejstava počeli smo surađivati prvo sa Udruženjem u Sarajevu i g. Anom Božanović. Prvi susret učenika je bio organizovan 1996. godine u Sarajevu, a naredne godine smo se družili u Tuzli. Svrha tih susreta je upoznavanje učenika međusobno, te prezentacija aktivnosti i znanja koje su savladali u tekućoj školskoj godini.

Vremenom su se počeli otvarati centri u Banja Luci, Prijedoru, Kaknju, Zenici, Doboju, te su se susreti održavali svake godine u drugom mjestu. Naravno da smo u tim nastojanjima uvijek dobijali podršku Ministarstva za školstvo Republike Slovenije, Zavoda za Školstvo R. Slovenije, kao i Ureda za Slovence po svijetu.

Ti susreti se od tada redovno održavaju i na taj način širimo dobre odnose, ne samo između učenika slovenačkog jezika, nego i šire u svojim lokalnih zajednicama.

Svakako moramo spomenuti veliki broj učitelja koji su upućeni od strane Ministarstva za nauku i sport R. Slovenije, koji su pravi ambasadori naše domovine Slovenije, a rade u okrilju slovenačkih udruženja širom Bosne i Hercegovine.