05.07.: Trg slobode – Predstava “Bosanska kraljica”

by nedim
| 15:10

Predstava ‘’Bosanska kraljica’’ Marica Petrović izvesti će se pod okriljem Grada Tuzle u okviru manifestacije ”LJETO U TUZLI” 2018. na Trgu slobode u Tuzli 05.07.2018. (četvrtak) s početkom u 19. 30. (U slučaju lošeg vremena predstava će se izvesti na sceni Teatra kabare Tuzla). 

Monodrama ‘’Bosanska kraljica’’ autorice Marice Petrović urađena je u suradnji Teatra kabare Tuzla i Matice hrvatske Tuzla te Studentskom scenom pri Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli. 

Plod je brojnih kalemova, kombinacija umjetničkih, biblijskih, tradicijskih, svjetovnih i religioznih tekstova. Ta intertekstualnost, sinkrazija i sveukupna opsjednutost ženom-heroinom koja nije usko viđena, nego svevremenski prisutna, s elementima od iskonske pramajke do suvremene žene što je vidimo kako putuje i danas, u našem stoljeću, na europskim i svjetskim drumovima koji vode iz Bosne, prema metaforičnom nebu – sanjanom miru i ravnoteži.

Život posljednje bosanske kraljice-majke, Katarine Kotromanić-Kosače, bio je prožet, s jedne strane, kraljevskim dostojanstvom, a s druge vječnom patnjom usljed trajnog gubitka djece i doživotnoga prognaničkog života. Ovaj je život time postao univerzalnim bosanskohercegovačkim simbolom. 

Katarina Kosača je svoje beznađe preobrazila u otpor: nagonom za preživljavanjem, traženjem izlaza za svoju zemlju na svoju vlastitu štetu i nagonom majke koja brine za svoju djecu, tako što nikada ne odustane od potrage i vjere u ponovni susret. 

Oživljavajući njezin život buđenjem iz legende, ova predstava svjedoči o ženskoj snazi, vjeri, mudrosti, hrabrosti, boli, ljubavi prema Bosni. Pokazuje životni put popločan mnogim preprekama, kalvariju žene koja nikada nije zaboravila svoje podrijetlo i koja se, do kraja života, borila za očuvanje kraljevstva i bosanskog naroda. 

Pitanje koja postavlja ova predstava je: može li Katarina Kosača danas biti uzor? Treba li nam, u današnjem dobu jaka ruka koja bi nas vodila i pokazala nam istinski put na kojem smo svi jednaki, po zemlji na kojoj smo rođeni? Je li povijest učiteljica života i jesu li povijesne osobe mogući uzori?

Predstava je sudjelovala na desetak međunarodnih pozorišnih festivala kako takmičarskih tako i revijalnih i za ostvarenje lika Katarine, Ivana Milosavljević je nagrađena nagradama za najbolju glumicu: 9. MONOAKT 2017. Peć, Kosovo i 2. BATTIF 2017. Tirana, Albanija, nagradom Kesten za ostvarenje lika Katarine Kosače na II KESTENBURG Festivalu, Banja Luka (BiH), 2017. god. Predstava je ujedno ostvarila niz zapaženih gostovanja u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te je do sada imala 29 izvođenja. 

Uloga Katarine Kosače: Ivana Milosavljević 
Režija: Vlado Kerošević
Asistent režije: Jasmina Čelebić-Tanović
Suradnik na Tehnici glasa: Lejla Teskeredžić
Suradnik na Scenskom pokretu: Baisa Bakin
Suradnik u radu na songovima: Dario Antunović 
Svjetlo: Nermin Brković 
Design plakata, afiše, fotografija: Boris Pejić
Prijevod oporuke: Alen Matošević

Ulaz besplatan.

(Tuzlainfo.ba)