tuzla info 1200x100

farah baner

petak, 08 Decembar 2017 22:48

16.12.: Teatar Kabare "Rod i dom"

0612 kasumovic

U subotu, 16.12.2017., na sceni Teatra kabare Tuzla izvesti će se monodrama ‘’Rod i dom’’ s početkom u 19. 30 h. Predstava ‘’Rod i dom’’ u režiji Vlade Keroševića, nastala je u koprodukciji Teatra kabare Tuzla, Akademije dramskih umjetnosti Tuzla i Centrom za kulturu Zavidovići. Tekst je prema romanu Safeta Sijarića dramatizirao Hasan Džafić. Ova predstava je ujedno i praizvedba ovog teksta čiji glavni lik Arslana Šipovčanina tumači mr. umjetnosti Irfan Kasumović koji je na za ovu ulogu osvojio nagradu za najboljeg mladog glumca u Banjoj Luci. Do sada je predstava “Rod i dom” zabilježila niz zapaženih izvođenja i gostovanja.

Monodrama je o čovjeku iz Sandžaka, ali je itekako priča o metafizici i identitetu čovjeka. Naime, kroz komične situacije, običaje i tradiciju proteže se tragična ljubav Arslana Šipovčanina prema Saniji, ženi njegovoga brata. Život i priča Sanije i Arslana sadrži niz komičnih, životnih i tragičnih slika koje sigurno nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. 

Razlozi za rad na ovom obliku pozorišne predstave i na ovoj tematici je sigurno najveći test za jednoga glumca i povod da se vrate na scenu one  ljudske vrijednosti koje su danas skoro zaboravljeni pojmovi. Mlade generacije trebaju vidjeti kako se nekad živjelo, po kojim principima su naši očevi odgajani i da tradicija ima lice i naličje. Na neki način, ovo je predstava o prošlim vremenima ali i o nama danas. 

Tehničku ekipu sačinjavaju Ademir Omerčehajić, ton i svjetlo majstor; Elvis Sivčević, muzika; Robert Andrejaš, fotografija; Damir Pirić, dizajn propagandnog materijala i Šefika Hukić, garderoberka.

Teatar Kabare Tuzla / Početak: 19.30 h / Ulaznice: 7 KM, studenti, srednjoškolci i penzioneri 3 KM / Info: 035 264 733

 


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu