Oprez: Preko aplikacije Messenger velikom broju građana stiže poruka koja može da ih košta

by nedim
| 19:35

Preko aplikacije Messenger velikom broju građana je ovih dana stigla poruka sa linkom i tekstom „Mislim da se ti pojavljuješ u ovom videu. Jesi li to ti“.

U MUP-u kažu da reč o malicioznom linku, da građani ne ulaze i da obavezno poruku obrišu sa telefona. Pre toga, potrebno je „skrinšotovati“ poruku i poslati je Tužilaštvu ili Odeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal.

Branko Stamenković, posebni tužilac za visokotehnološki kriminal, kaže da je važno da građani budu oprezni kada je reč o takvoj vrsti poruka.

– Najverovatnije se radi o tzv. ‘fišing’ kampanji gde, u okviru takvih kampanja, kriminalci pokušavaju da dođu u posed informacija o korisničkom nalogu određene osobe da bi taj nalog posle zloupotrebili – upozorava Stamenković.

Posljedice često mogu biti veoma ozbiljne, zato budite oprezni. Sajber kriminalci mogu iskoristiti vaše podatke za otvaranje naloga na kockarskim sajtovima, a mogu preuzeti i kontrolu nad vašim računom u banci.

Stručnjak za sajber bezbjednost Luka Milinković kaže da je njihova prva korist preuzimanje ličnih podataka.

-Piše, na primjer: unesite vaše podatke da biste videli ovaj sadržaj; ulogujte se ponovo na Fejsbuk radi bezbednosne kontrole, a sajt je lažan. Kada unesete svoje podatke, zapravo se ne ulogujete, nego njima ostavljate te podatke – objašnjava Milinković.

Glavni cilj hakera je profit. Kada vam stigne poruka za koju procjenite da je sumnjiva, nikada je nemojte otvarati.
Prvo provjerite telefonom da li vam je nju zaista poslala banka, kompanija ili prijatelj, upozoravaju stručnjaci piše RTS.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.