Kako se pripremiti za roditeljstvo?

by nedim
| 17:17

Malo je stvari u životu koje su nam toliko značajne kao rođenje djeteta. Beba se nestrpljivo iščekuje još od potvrđenog testa za trudnoću. No, ma koliko mi iščekivali i pripremali se, ne postoji roditelj koji se bar jednom nije našao sa bebom u neočekivanoj situaciji.

Možemo li se spremiti za roditeljstvo i kako?

Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći da bebu dočekate spremniji.

Briga o reproduktivnom zdravlju

Priprema za ulogu roditelja počinje prije nego što se beba rodi i zato je prvi bitan faktor za to – ginekolog.

Da bi do priče o roditeljstvu došlo, potrebno je začeće, a za njega je važno imati funkcionalan reproduktivni sistem i zdrav organizam.

Uloga ginekologa u ovoj priči je velika. Redovni pregledi barem jednom godišnje su preporuka struke i temelj za početak priče o roditeljstvu. No, ta priča se tu ne završava.

Ginekolog će biti i osoba koja će pratiti vašu trudnoću. Trudnoća je prilično specifično stanje u kojem se oganizam žene drastično mijenja. Po sredi su fizičke promjene koje uključuju rast stomaka,  pojačanu cirkulaciju, promjene u hormonima, ali i postepena priprema tijela žena za dojenje. Na neke od njih možda nećete biti spremni jer ih niste ni slutili, ali dobar ljekar će vas posavjetovati kako da sa njima izađete na kraj.

Ginekolog je takođe i osoba koja vam može otkriti i pol bebe pa na vrijeme možete razmišljati o imenu i pripremiti sve ono što jednoj bebi treba – a to je svakako još jedna stavka koja može pomoći da bebu dočekati spremni.

Stvari za bebu

Mnogi roditelji odlažu nabavku stvari za bebu zbog različitih razloga: od sujevjerja, do toga da ne znaju kog će pola biti beba. No, to nije uvijek baš najbolja ideja, jer lako možete doći u situaciju da onda sve nabavljate u zadnji čas. Po pravilu, to znači brže i ishitrene odluke o kupovini koji obično nisu ni najbolje ni najpovoljnije, površno informisanje, žurbu i nepotreban stres.

Malo planiranja unaprijed nije na odmet. Ne mora se sve kupiti. Neke se stvari mogu i pozajmiti, neke naslijediti. To su one trajnije stvari poput nosiljki, kolica, kreveca.

Neke stvari, kao što su flašice, pelene, kozmetika za bebe, moraćete ipak da kupite jer je to potrošna roba. To uključuje, na primjer, posebne kreme namjenjene dječijoj koži, kao i kupke i šampone, jer bebina kosa zahtjeva posebnu njegu.

A da bi sve to nabavili bitno je i sljedeće…

Finansijska sigurnost

Da se ne lažemo – imati bebu može dosta da košta. Kada pričamo o spremnosti da se preuzme odgovornost za jedno biće, onda i prije same trudnoće treba razmotriti da li smo finansijski spremni da dočekamo sve izazove koje dolazak djeteta donosi sa sobom.

U tom smislu, zajedno sa partnerom, treba osigurati finansijski priliv, bilo da je u pitanju posao, trudnička nadoknada odnosno porodiljsko bolovanje. Takođe, bitan je i obezbjeđen krov nad glavom i uslovi za zdrav život djeteta u kući.

Treba da imate jasnu predstavu čime ćete da raspolažete neko vrijeme i kako da to rasporedite na najbolji mogući način.  Nekada ćete morati da pomirite očekivanja koja imate i realne mogućnosti , a ova dva neće biti na istoj relaciji.

Ovo je prva stvar na koju većina pomisli kada se priča o pripremi za roditeljsku ulogu.

Škola za trudnice

Jedan od načina da koliko-toliko spremni za dolazak bebe jesu i škole za trudnice odnosno škole za roditelje. Dok će vam ginekolog dati sve potrebne informacije o toku trudnoće i stanju bebe u stomaku, jedna ovakva školica može biti pravo blago kada su u pitanju sve one informacije i nedoumice koje se tiče brige o bebi.

U školama za trudnice se možete informisati kako će izgledati porođaj, koji su znaci da je porođaj blizu, kako pripremiti dojke za dojenje. Ovo su uglavnom savjeti namjenjeni mamama.

Postoje i škole za roditelje u kojima i očevi mogu  naučiti kako presvući bebu, kako je podići da podrigne, šta raditi kada se zagrcne, kako uspavati ili okupati bebu i druge slične stvari.

Istina je da ćete se snaći i bez ovoga,jer porođaj je prirodna stvar koja ide nekim svojim tokom, a brigu od bebi će podmiriti i roditeljski instinkt. Ipak, ove školice su su zaista korisne i mogu biti dobro uložen trud i vrijeme – pod uslovom da imate vremena.

Ako nemate vremena, jer možda planirate da ostanete radno aktivni do kraja, i dalje ima načina da o svemu ovome nešto saznate unaprijed.

Čitanje i informisanje

Informacije mogu doći iz različitih izvora. To su knjige, ali i web sajtovi, društvene mreže, forumi. Čak i ako niste u mogućnosti da idete u neku školicu za trudnice, ima načina da se informišete šta vas sve očekuje kada dođe beba.

Knjiga na temu roditeljstva ima raznih. Neke se bave osnovnom brigom o djeci i služe kao vodič za roditelje. Neke druge pomoći će vam da nađete i razvijate svoj stil roditeljstva. Neke će vam možda biti korisne za spremanje obroka za bebu koji odgovaraju njenom uzrastu, a neke će poslužiti da kroz njih pratite razvojni put svog djeteta.

Što se tiče informisanja o roditeljstvu, budite selektivni. Pažljivo procjenite koje su informacije pouzdane i korsine. Posebno oprezni budite sa savjetima drugih mama na društvenim mrežama i forumima, jer tu možete naći neprovjerene informacije i sumnjive savjete. Možda nisu dati sa lošim namjerama, ali nekada mogu donijeti više štete nego koristi.

Razgovarajte o podjeli obaveza

Dolazak djeteta je velika obaveza, u smislu da zahtjeva dosta angažovanja lične energije i vremena. Slobodnog vremena je sve manje, druženje sa drugim ljudima morate prilagoditi bebi i bebinim potrebama. Vrlo često, nespremnost da se prihvate novonastale promjene u životu bude veliki problem i postane predmet porodičnih rasprava i stresa. Jasno da je po nekim pitanjima, kao što je dojenje, mama tu nezamjenljiva. Ipak, nije po svim.

Dobro je da i prije dolaska bebe budete informisani o tome kakve promjene roditeljstvo nosi, a onda i da napravite dogovor kako da novonastale obaveze podijelite među sobom. Porazgovarajte o tome sa vašim roditeljima, ili sa vama bliskim ljudima koji imaju djecu i koji mogu da vam prenesu svoje iskustvo. Da li ćete biti ravnopravni roditelji, to u velikoj mjeri zavisi od toga kako se prema obavezama roditeljstva odnosite od prvog dana.

A kada već pričamo o ravnopravnom roditeljstvu, onda treba da znate i kako će ono da izgleda i u kom pravcu da se razvija.

Postoje različiti stilovi roditeljstva i načini vaspitanja:

–          Autoritativni

–          Autoritarni

–          Popustljiv

–          Nezainteresovan

Obično se ovi stilovi međusobno prožimaju, pa u nekim segmentima života dominira jedan stil, a u nekim drugi. Možda i ne znate koji stil biste odabrali i kako da to imenujete, ali dobro je da sa partnerom razgovarate o tome kako i na koji način ćete vaspitavati svoje dijete.

Ovo je ono osnovno što vam treba dok se ne uhodate. Uprkos svim ovim planiranim koracima, sigurno će se desiti da vas roditeljstvo zatekne nespremne. Džon Lenon je rekao:“ Život je ono što nam se dešava dok pravimo planove za život.“

I to je savim ok.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.