Kupuju se i u apotekama: Koliko brzi antigenski testovi uspješno detektuju omikron soj?

by nedim
| 22:29

Brzi antigenski kućni testovi na COVID-19, čija je prednost to što daju rezultate u samo nekoliko minuta, manje su osjetljivi na omikron nego na prethodne varijante koronavirusa i vjerojatnije je da će pokazati lažno negativan rezultat unatoč postojanju infekcije u usporedbi s ranijim sojevima, objavila je to nedavno američka Uprava za hranu i lijekove (FDA).

“Preliminarni podaci ukazuju na to da antigenski testovi otkrivaju varijantu omikron, ali sa smanjenom osjetljivošću”, naveli su iz FDA. Osjetljivost je mjera za to koliko je vjerojatno da test pokaže pozitivan rezultat.

“Ako je osoba negativna na antigenskom testu, no postoji sumnja na COVID-19 zbog vidljivih simptoma ili velike vjerojatnosti zaraze uslijed izloženosti pojedinca virusu, važno je primijeniti i molekularni (PCR) test“, pojasnila je agencija te istaknula da surađuje s Nacionalnim institutima za zdravlje (NIH) na proučavanju pouzdanosti kućnih antigenskih testova na uzorcima pacijenata koji sadrže živu verziju omikrona.

Dakle, antigenski testovi otkrivaju antigene na površini virusa, dok PCR testovi traže genetski materijal virusa. Otprije je poznato da su antigenski testovi manje osjetljivi od drugih, podsjeća FDA te dodaje da na njihovu osjetljivost sada osobito utječu brojne mutacije varijante omikrona.

Unatoč svemu stručnjaci preporučuju korištenje brzih testova jer se mogu obavljati redovito i jednostavno kod kuće uz male troškove, što će pridonijeti kontroli širenja epidemije, piše RTL.hr.

Antigenski testovi i omikron

Mala preprint studija, koja još nije recenzirana, a postavljena na platformi MedRxiv opisuje nesklad u PCR-u SARS-CoV-2 i rezultatima testa antigena tokom ranog infektivnog razdoblja na malom uzorku od 30 osoba.

„Ona pokazuje ono što očekujemo od svih antigenskih testova – da osjetljiviji PCR testovi otkrivaju SARS-COV-2 ranije i duže od BAT testova“, kaže dr. Julian Tang, specijalista za respiratorne viruse pri Univerzitetu Leicester u UK.

Ovo nije smetnja tamo gdje je procijepljenost populacije visoka jer neće puno utjecati na povećanje broja hospitalizacija usljed širenja virusa s osoba koje imaju lažno negativan test. Ali može utjecati na broj hospitalizacija u manje procijepljenim populacijama, gdje će se osobe koje su se samotestirale i ispale negativne na BAT ponašati slobodnije i uvećati šansu transmisije virusa.

Tang skreće pažnju da ovo može značiti i da putnici prenose virus ispod radara: „Ako se primjenjuje na putnike, samo korištenje BAT testova može odgoditi otkrivanje blaže nove varijante koja ostaje uglavnom u zajednici, gdje se uzorci više ne šalju rutinski na sekvencioniranje“.

Neke zemlje, poput Španije, već odustaju od rutinskog testiranja i praćenja kontakata i prelaze uskoro na plan sličan planu praćenja sezonske influence gdje se uzorci šalju na analizu kao sentinel uzorci, piše VOA.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.