Magazin za ženu i porodicu: U Tuzli obilježeno 20 godina postojanja “Bosanske Sumejje”

by Tuzla Info
| 16:00
  •  
  •  
  •  
  •  

U amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli u četvrtak, 30. decembra 2021. godine upriličena je svečanost povodom obilježavanja 20 godina postojanja Magazina za ženu i porodicu „Bosanska Sumejja“.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović ovom prilikom je kazao kako je Magazin stekao ugled u cijeloj Bosni i Hercegovini.

– Puno je toga dokumentovano u „Bosanskoj Sumejji“, danas smo sretni i zadovoljni onime što je ovaj Magazin jeste i ponosni smo na njegov kontinuitet. Svi smo dužni da damo podršku ideji i okupljenima oko ideje „Bosanske Sumejje“ – naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović istaknuo je da je ovaj časopis okrenut ženi, porodici, porodičnim vrijednostima, a znamo šta nam to znači u ovom vremenu. Sretni smo što je Magazin uspio da se održi kroz sve ove godine, da bude u misiji i da poluči nemjerljive rezultate, poručio je muftija Fazlović.

Za kontinuiranu i nemjerljivu podršku Magazinu, ovom prilikom dodijeljene su plakete reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću, muftiji tuzlanskom Vahid-ef. Fazloviću, Melihi Terzić, dugogodišnjoj urednica Magazina, Asimi Tulumović, dugogodišnjoj predsjednica Upravnog odbora i posthumno Medini Jusić-Sofić, saradnici Magazina.

Priznanja su dodijeljena Azri Hasanović, urednici Magazina, Azri Fazlović, dugogodišnjoj stručnoj saradnici Magazina, Eldini Hadžić i Nedimu Suljeviću, dugogodišnjim tehničkim urednicima Magazina, Muftijstvu tuzlanskom, Behram-begovoj medresi i Udruženju građanki „Sumejja“ Živinice.

Namjera pokretanja Magazina bila je da ponudi pitak izvor korisnih, pouzdanih i brižljivo biranih informacija za Bošnjakinje i muslimanke. Također, nastojalo se da Magazin postane platforma putem koje će Bošnjakinje različitih zanimanja i sposobnosti, moći komunicirati jedne s drugima ali i sa ostatkom svijeta.

– Jedan od naših promotora, još na početku puta, nazvao nas je učiteljicom. Rekao je, otprilike, Bosanska Sumejja je dobra učiteljica. Pošto mi ništa suštinski poslije nismo mijenjali Bosanska Sumejja je i ostala učiteljica. Ako je ona vrijedna, predana, strpljiva i mudra učiteljica, zašto ne? Ako je istovremeno dobra vjeroučiteljica, ostvaruju se naše želje – kazala je Meliha Terzić, dugogodišnja urednica Magazina.

Uloga „Bosanske Sumejje“ kao magazina za ženu i porodicu s vremenom postaje sve važnija, naglasila je ovom prilikom glavna urednica magazina Azra Hasanović.

– Čitav niz rubrika direktno se bavi temama razumijevanja porodice, učenja o njoj i praktičnim savjetima kako da se porodični odnosi ozdrave. Drago nam je što u „Bosanskoj Sumejji“ možemo bilježiti mnoge naše ženske podvige – poručila je Hasanović.

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.