I nominacija je veliki uspjeh: Film “Quo Vadis, Aida?” bez nagrade Oscar

by nedim
| 3:20
Na ceremoniji 93. uručenja nagrada “Oscar”, koje dodjeljuje američka Akademija za film i nauku, a koja se održava noćas na “Union Station” u Los Anđelesu, film “Quo Vadis, Aida?” naše Jasmile Žbanić bio je nominovan za najbolji strani film, a Oscara u ovoj kategoriji osvojio je danski film “Another Round” Thomasa Winterberga.
Iako nije osvojio prestižnog Zlatnog kipića, možemo biti ponosni na uspjeh filma Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?”, koji je u kratkom periodu pobrao niz nagrada na svjetskim filmskim festivalima, te dobio vrhunske kritike eminentnih stručnjaka.

Pored filma ‘Another Round’ i ‘Quo Vadis, Aida?’ukonkurenciji za najbolji strani film bili su još  ‘Better Days’ ‘Collective’ i ‘The Man Who Sold His Skin’.

“Quo Vadis, Aida?” je film o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu.

Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Nakon što je u Veneciji prikazan u glavnoj takmičarskoj selekciji, gdje je ispraćen ovacijama publike, film je uvršten i u selekciju festivala u Torontu, a potom i u Antaliji, gdje je osvojio nagradu za najbolji strani film. Nizali su se nastupi na festivalima širom svijeta, a i nagrade. Nijedan festivalski žiri, a ni publika, nisu ostali ravnodušni na priču inspirisanu istinitim događajima u Srebrenici 95-te. Brojne nagrade i priznanja upotpunjeni su na kraju i nominacijama za dvije BAFT-e i Oskara.