Njemačka: Razvijena aplikacija za mobitel koja detektuje koronavirus za tri minute

by admin2
| 21:00
  •  
  •  
  •  
  •  

Njemačka kompanija Semik RF izrazila je nadu da će svojim proizvodom koji pomoću skeniranja oka za samo tri minuta identifikuje zaražene virusom korona unijeti novi zamah u borbi protiv pandemije.
Kompanija Semik RF, čije je sjedište u Minhenu, razvila je aplikaciju sa kolegama iz SAD i očekuje odobrenje regulatornih organizacija.
Direktor kompanije Volfgang Gruber izrazio je nadu da će se početi sa primjenom aplikacije do kraja narednog mjeseca.
Aplikacija koristi fotografiju oka snimljenu kamerom pametnog telefona, a virus identifikuje pomoću simptomatične upale pod nazivom “ružičasto oko”.
“Uspjeli smo da izolujemo kovid 19 od dva miliona različitih nijansi ružičaste”, rekao je Gruber.
Prema njegovim riječima, aplikacija je testirana na više od 70.000 ljudi i može da obradi više miliona skeniranih podataka u sekundi, te postoji mogućnost za širenje kapaciteta, čime bi, potencijalno, mogao biti omogućen povratak masovnog prisustvovanja događajima poput koncerata i fudbalskih utakmica.
On je istakao da se pomoću aplikacije fotografišu oba oka, snimci se pošalju na procjenu, dok je rezultat uskladišten kao kju-ar kod na pametnom telefonu korisnika.
Aplikacija je prvobitno planirana za kompanije i komercijalne korisnike po cijeni od 480 eura mjesečno, a kasnije je planirana i za pojedince.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.