BiH: Proljeće 2021. trebalo bi biti jedno od toplijih u posljednjih 15 godina

by admin2
| 19:00
0609 most kipovi

Proljeće 2021. godine bi u Bosni i Hercegovini trebalo biti jedno od toplijih u posljednjih 15 godina, prognoziraju meteorolozi.
“Prvi proljetni mjesec bio je topliji od prosjeka, sa količinama padavina u granicama normalnih suma za ovaj mjesec. Tokom aprila i maja prognozira se toplije, te većinom sušnije ili u granicama normalnih suma za ove mjesece, zbog čega je izgledno da će proljeće 2021. godine biti jedno od toplijih u posljednjih 15 godina, a u pogledu ukupnih suma padavina u granicama očekivanih ili nešto sušnije”, izjavio je Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.
Istakao je da se do kraja aprila prognoziraju stabilnije vremenske prilike, sa temperaturama višim od uobičajenih proljetnih za stepen ili dva.
Najveća pozitivna odstupanja očekuju se na sjeveru Bosne i Hercegovine. Tokom mjeseca maja, odnosno krajem proljeća, pozitivna odstupanja od prosječnih temperatura još su veća i kreću se od dva do četiri stepena. Istakao je da je najveće pozitivno odstupanje ponovno na sjeveru zemlje, a najmanje odstupanje prognozira se za krajnji jug Bosne i Hercegovine.
Dodao je da su očekivane količine padavina tokom mjeseca aprila prostorno neujednačene.
“Na sjeveroistoku i krajnjem jugu, prema dostupnim rezultatima numeričkih modela, sume padavina kretaće se u granicama uobičajenih. Neznatna negativna odstupanja izgledna su širom naše zemlje, a u centralnoplaninskim predjelima prognoziraju se najekstremnija negativna odstupanja, sa svega 60 posto od prosječnih za ovaj mjesec. Tokom maja, sjeverno od Dinarida, prognozirane količine padavina biće približne prosječnim sumama, a južnije od Dinarida ukupne količine padavina biće značajno manje od uobičajenih za taj prostor”, pojasnili su iz FHMZ-a BiH.
Proljeće za klimatologe je počelo 1. marta, a završava 31. maja kada nastupa ljeto.