Bioparkovi na deponijama i cement iz “bijelog mora”: Inovator Osmanović prezentovao ekološke projekte

by nedim
| 6:05

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković i pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirode Goran Mišić primili su danas prof. dr. Zehrudina Osmanovića koji je za inovaciju „Uklanjanje depozita iz koksnog plina” dobio zlatnu medalju na „Četvrtoj međunarodnoj istanbulskoj izložbi inovacija”.

Ministar Rožnjaković zahvalio se inovatoru Osmanoviću za angažman koji može doprinijeti smanjenju ekološkog zagađenja te naglasio da je resorno ministarstvo otvoreno za svaki vid saradnje kojoj je cilj smanjenje štetnih tvari i zagađenja okolice te podsticanje ekološke inovativnosti koja u današnje vrijeme predstavlja temeljni faktor ekonomskog rasta i razvoja.

Izum koji je namijenjen za uklanjanje depozita iz koksnog plina, odnosno čišćenje cjevovoda u koksnim baterijama značajan je zbog činjenice da privreda na području Tuzlanskog kantona ima više od 70 koksnih baterija te da se upravo u ovom dijelu BiH godinama govori o ekološkoj ugroženosti koja nastaje i zbog proizvodnje koksa, rečeno je ovom prilikom.

„Vođen idejom da je potrebno da svako od nas doprinese smanjenju onečišćenja okolice pokrenuo sam i projekat prikupljanja PET ambalaže sa osnovnim i srednjim školama iz Lukavca”, kazao je ovom prilikom prof. dr. Osmanović. „Već godinu traje projekat u kojem učenici sakupljaju plastičnu ambalažu, sredstvima finansiraju vlastite izlete a dio doniraju Udruženju oboljelih od mukopolisaharidoze”, rekao je Osmanović i isktoristio priliku da predstavnicima Ministarstva prezentuje ekološke projekte na kojima intenzivno radi već nekoliko godina.

Riječ je o formiranju bioparkova na deponijama sadnjom brzorastućeg drveća kao što je paulovnia, te proizvodnji cementa upotrebom taloga „bijelog mora”.

Ministar Rožnjaković pohvalio je ideje o saradnji dvije industrije te otvorio mogućnost saradnje u narednom periodu kada su u pitanju ovi ekološki ali i obrazovni projekti – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)