Vlada FBiH: Za povećanje energetske efikasnosti javnih objekata više od milion KM

by nedim
| 13:52

Vlada FBiH je Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, putem Implementacione jedinice projekta “Energetska efikasnost u BiH” za Federaciju BiH, odobrila korišćenje sredstava od povrata PDV-a u visini od 1.003.635,41 KM, s ciljem provođenja daljih aktivnosti u okviru ovog projekta.

Ova sredstva će biti korištena u skladu s procedurama nabavke Svjetske banke s ciljem implementacije dodatnih aktivnosti (konsulatnske usluge, robe, radovi na objektima od značaja za Federaciju BiH), kao i sredstva iz komponente za kantone koja će biti korištena za radove na objektima od značaja za kantone i bit će raspoređena na kantone srazmjerno učešću u iskorištenim kreditnim sredstvima.

Sredstva od povrata PDV-a ostvarena prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost i doznačena na račun kod Union banke d.d. Sarajevo kojim zajedno upravljaju Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Federalno ministarstvo finansija u okviru Projekta “Energetska efikasnost u BiH”.

Inače, projektom “Energetska efikasnost u BiH”, koji je finansira iz kredita Svjetske banke, ulaže se u energijsku efikasnost u školama, bolnicama, i drugim javnim objektima, kao i povezane konsultantske usluge.

(TI)