„Navike promijeni – školu opremi”: U Tuzli održano regionalno takmičenje škola iz BiH i Hrvatske

by nedim
| 17:24

U okviru IPA INTERREG projekta „Pametne škole” danas je u Tuzli održano regionalno takmičenje škola „Navike promijeni – školu opremi”. Cilj takmičenja je promocija energetske efikasnosti i uštede energije i vode bez ikakvih dodatnih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika objekata, a u njemu učestvuju timovi ukupno 105 škola, i to 81 škole iz Tuzlanskog kantona (BiH) i 24 škole iz Brodsko-posavske županije (HR).

Današnje takmičenje samo je prvo u nizu takmičenja koja će biti upriličena u projektnoj regiji – Tuzlanskom kantonu i Brodsko-posavskoj županiji, a koja će trajati od 1. decembra 2017. do 31. marta 2018. godine.

„Danas, kada se mnogi natječu tražeći ono što nas razdvaja, rijetki su momenti, razlozi i prilike koje će nas spajati. Upravo to je najveća vrijednost ovog projekta. Sve ono materijalno što smo dobili i što ćemo izgraditi, iako ima veliku vrijednost, i iako to zaista cijenimo, bezvrijedno je u poređenju sa vašim druženjem, novim poznanstvima, prijateljstvima, ali i znanjem koje ćete u okvirima ovog takmičenja pokazati, te znanjem koje ćete tek usvojiti”, rekao je u svom pozdravnom obraćanju premijer Gutić.

„Realizacija projekta „Pametne škole” prilika je da, osim tehničkog opremanja školskih objekata, i educiramo naše najmlađe, djecu ali i sve ostale, te da podignemo ukupnu svijest naših građana o neophodnosti zaštite životne sredine i energijskoj efikasnosti. Tu neophodnost upravo ovih zimskih dana mi u Tuzlanskom kantonu najbolje vidimo.

Velika koncentracija zagađenosti uslijed korištenja fosilnih goriva za proizvodnju električne energije, ali i zagrijavanje domaćinstava, pred nas imperativno stavlja obavezu da svakodnevno promišljamo na koje načine možemo povećati stepen naše energijske efikasnosti” rekao je premijer Gutić i još se jednom zahvalio Zelenoj akciji iz Zagreba, Centru za razvoj i podršku iz Tuzle, Brodskom ekološkom društvu iz Slavonskog Broda, te Brodsko – posavskoj županiji na izuzetnoj saradnji, koja je rezultirala odobravanjem i uspješnom realizacijom projekta vrijednog više od 3 miliona KM, koji, između ostalog, predviđa toplifikaciju i podizanje stepena energijske efikasnosti u šest škola na području našeg kantona.

Na kraju danas započetog takmičenja bit će proglašene dvije škole pobjednice – jedna u Tuzlanskom kantonu, a druga u Brodsko-posavskoj županiji. Njima će pripasti i prikladne nagrade, fotonaponski sistemi za proizvodnju električne energije i solarne laboratorije.

(Tuzlainfo.ba)