MSŠ „Musa Ćazim Ćatić” Kladanj: U energetsku efikasnost škole bit će uloženo 156.000 eura

by nedim
| 19:01

 

Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić”, smještena je u centru Kladnja, okružena prirodnim bogatstvima i povezana sa glavnom saobraćajnicom Tuzla – Sarajevo. Od školske 1993/94.godine škola nosi naziv Javna ustanova Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić”.

MSŠ „Musa Ćazim Ćatić”, uključena je u projekat „Pametne škole”. „Inovativnim umom do pametnih škola” ili skraćeno „Pametne škole” naziv je 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Projekat implementiraju: Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla sa partnerima: Tuzlanski kanton, Brodsko –posavska županija, Zelena akcija Zagreb i Brodsko ekološko društvo Slavonski Brod.

Projektom je predviđeno, između ostalog i investiranje u energetsku obnovu objekata 7 osnovnih i srednjih škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton). Prva škola u kojoj se izvode građevinsko-zanatski radovi na realizaciji mjera energetske efikasnosti je MSŠ „Musa Ćazim Ćatić” u Kladnju.

„ Škola se dugi niz godina grijala na lož ulje, koje je preskup energent i godišnja potrošnja je bila preko 50 000 KM. Od 2013. godine škola je ušla u ozbiljne projekte energetske efikasnosti, kada je urađen i energetski audit za školu, koji je izradio CRP. Auditom je predviđeno da se nabavi peć na pelet, da se uradi izolacija na objektu, da se zamijeni kompletna vanjska stolarija i da se uradi krov. Škola je bila zrela za jedno fino renoviranje. Ovaj projekat je došao baš u pravom trenutku i svi su očekivali da naša škola uskoro dođe na red. Što se tiče nadzora radova, vrlo je ozbiljan što nama odgovara, jer je to garant da će radovi biti kvalitetni. Trenutno je na krovu salonit, koji je kancerogen i važno nam je da se to što prije zamijeni.” – istakao je Muriz Halilović – direktor škole.

Školska zgrada sagrađena je 1981. godine. Osim nabavke kotla na pelet u školi do sada nisu izvođeni značajniji infrastrukturni radovi.

O uslovima za rad i odvijanju nastavnog procesa, pedagogica škole je istakla:

„Dosadašnji uslovi rada su bili veoma teški, posebno u zimskom periodu. Po analizama koje su rađene od strane menadžmenta škole, konstatovano je da imamo veliki broj izostanaka učenika zbog bolesti, čiji je uzrok bio neadekvatno zagrijavanje škole u zimskom periodu. U uslovima u kojima smo radili, bilo je žalbi i primjedbi i učenika i roditelja. Sva nezadovoljstva koja su se pojavljivala, nastojali smo da sa vijećem roditelja ublažimo. Nastavu je bilo nemoguće izvoditi kada su učenici u jaknama i kompletno obučeni. Pravili smo dogovore da se u nekim situacijama časovi u večernjim satima skrate za 15 minuta, zato što je bilo iznimno hladno. Zahvaljujući ovom projektu nadamo se da će se povećati sama efikasnost nastavnog procesa, ali bez obzira na sve te uslove u kojima se nastava izvodila učenici su marljivo radili i učili. Mi smo mala škola sa malim brojem učenika, po našim analizama imamo veoma uspješne studente. Zahvaljujemo se CRP- u i Vladi TK.

Vrijednost infrastrukturnih radova je: 156 381,87€, a krajnji rok za izvođenje svih radova je 14.12.2017. godine.

(Tuzlainfo.ba / Alma Tihić – CRP)