Raspored mandata u Skupštini TK-a: SDP-u 13, 10 za SDA ?

by admin
| 12:22
0410tk2
  •  
  •  
  •  
  •  

I ako je od okončanja izbornog procesa prošlo deset dana, Centralna izborna komisija je čini se još uvijek daleko od objavljivanja konačnih rezultata na svim nivoima vlasti.

Tako se prilikom analiza mogućih postizbornih koaliranja, još uvijek koriste rezultati sa prebrojanih oko 80 posto glasova. Takav je slučaj i sa Tuzlanskim kantonom, gdje na zvaničnoj stranici CIK BIH još uvijek broj obrađenih glasačkih listića na 85,99 posto.

U skladu sa postojećim stanjem razglasaj.ba je objavio raspored mandata za ovaj nivo vlasti, prema kojem je u Skupštini TK-a  od 35 mandata 13 ima SDP, 10 SDA, SBBBiH 4, SBiH 3, NSRZB 2, BPS 2 i HDZ 1.

Navedeni broj mandata je vrlo vjerovatan, ali njegov konačan izgled će se definitvno znati nakon što se bude znao konačan broj važećih listića, koji je presudan u poprilično komplikvanoj formuli izračunavanja broja mandata.

Prema informacijama do kojih smo došli iz izvora bliskim Izbornim štabovima nekoliko stranaka, svi se slažu da je broj mandata stranaka koje imaju od 2 do 4 mandata konačana, dok je upitno hoće li SDP imati 14 ili sadašnjih 13, tj. da li će SDA imati 10 ili 9 mandata, dok prema nekim računicama postoji mogućnost da prema formuli izračunavanja HDZ dobija dva mandata, gdje bi u tom slučaju SDP ostao bez 14. tj. SDA bez 10. mandata.

Naravno, definitivan raspored skupštinskih fotelja u našem kantonu bi mogli imati u roku od nekoliko sati, nakon što se CIK BIH smiluje da objavi konačane rezultate, koji se očekuju tek krajem oktobra.

Tuzlainfo / A. V.

Ilustracija by razglasaj.ba

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.