RAK: Počinje predizborna kampanja, audiovizuelni mediji „pod lupom“

by admin
| 16:02

Regulatorna agencija za komunikacije podsjeća na obavezu poštivanja Poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora, a u vezi sa održavanjem Općih izbora u BiH  12. oktobra 2014. godine – navodi se u saopštenju RAK-a.

Obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom pomenutih izbora odnosi se na sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga.

Službeni početak izborne kampanje za Opće izbore u BiH je 12. septembra 2014. godine i traje 30 dana. U skladu s tim, neposredno obraćanje političkih subjekata, kao i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja počinje u periodu od 30 dana prije dana izbora, odnosno 12. septembra 2014. godine.

Također, podsjećamo da su nosioci dozvola koji su dužni obezbijediti pokrivanje izborne kampanje, obavezni dostavljati Agenciji sedmične izvještaje o realizovanim izbornim programima.Od dana početka izborne kampanje počinje i obaveza čuvanja snimaka svih programa u trajanju od 30 dana.

Na kraju, Agencija podsjeća da izborna šutnja važi za cijelu teritoriju BiH i sve elektronske medije. Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 11. oktobra 2014. u 7:00 sati, i traje do njihovog zatvaranja.

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora je dostupan  na web stranici Agencije www.rak.ba , a lista ovjerenih političkih subjekata za pomenute izbore može se naći na web stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba .

(TI)