NLB web baner 770x95px 2

četvrtak, 11 Oktobar 2018 10:58

Gradska izborna komisija Tuzla tražila od CIK-a prolongiranje roka za unos podataka

0810 kutije

Rok za unos objedinjenih rezultata u bazu Centralne izborne (CIK) Bosne i Hercegovine ističe danas u ponoć.

Do tog roka Gradska izborna komisija (GIK) Tuzla neće moći okončati taj posao, te su stoga tražili prolongiranje roka.

- Potrebno je ostaviti razuman rok političkim subjektima za delegiranje posmatrača koji će imati priliku prisustvovati objedinjavanju rezultata na način kako je predviđeno naredbom a i izbornim propisima. Dalje, po određivanju posmatrača od strane političkih subjekata, potrebno je organizovati objedinjavanje rezultata za nezanemarljiv broj biračkih mjesta, što u dodatnoj mjeri vremenski otežava provođenje potrebnih radnji u ostavljenom roku. Također, a što u cjelokupnom izbornom pocesu treba da bude prioritet za sve učesnike istog, posebno izbornu administraciju, potrebno je osigurati da volja građana iskazana na izborima bude u cjelosti i na propisan način obrađena i evidentirana, a u konačnom u cilju stvaranja uslova za upražnjavanje i zaštitu biračkog prava svih građana, kao jednog od krucijalnih prava u demokratskom sistemu - navodeno je u dopisu CIK-u, koje potpisuje predsjednica Gradske izborne komisije Tuzla Meliha Pašić.

Također je navedeno da  provođenje ovakvih specifičnih radnji u kasnim noćnim satima realno može uzrokovati određene sumnje građana ali i političih subjekata u transparentnost objedinjavanja rezultata, što je dodatni argument za produženje roka određenog naredbom.

- Imajući u vidu navedeno, apelujemo na razumijevanje te Vas još jednom molimo da udovoljite ovoj molbi i vjerujemo da će istoj biti udovoljeno, uvažavajući nesporne argumente koji su prethodno prezentovani, uz napomenu da će u međuvremenu biti poduzete sve aktivnosti u cilju osiguranja pravilnog utvrđivanja rezultata izbora na području grada Tuzle, počev od 09,00 sati, 11.10.2018. godine, uz prisustvo posmatrača ovlaštenih političkih subjekata, o čemu su isti obavješteni - navodeno je u dopisu GIK-a Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

 


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu