Osam stranaka prešlo izborni prag: Ovako bi mogao izledati Zastupnički dom Parlamenta FBiH

by nedim
| 12:06

Centralna izborna komisija BiH jutros u 7 sati ažurirala je podatke o broju glasova koji su političke stranke dobile za Zastupnički dom Federalnog parlamenta.

Iako se ne radi o konačnim rezultatima već se nazire kako bi mogao izgledati raspored snaga u Zastupničkom domu. Međutim, za konačnu raspodjelu mandata trebat će se sačekati početak novembra, kada bi CIK trebao objaviti potvrđene izborne rezultate.

Ovaj dom Federalnog parlamenta sastoji se od 98 zastupnika, a konstituirajuća sjednica trebala bi biti održana najkasnije 20 dana nakon objave konačnih rezultata.

Prema trenutnim podacima, izborni prag prešlo je osam političkih stranaka, što znači da će njihovi kandidati biti dio vlasti ili opozicije u federalnoj zakonodavnoj vlasti, ovisno o tome ko će formirati vladajuću koaliciju koja treba imati najmanje 50 zastupnika.

Ubjedljivo najviše glasova, pa samim time i mandata, osvojila Stranka demokratske akcije. Ova stranka, prema procjenama, mogla bi imati 31 zastupnika. Slijede HDZ BiH sa partnerima, sa 17 zastupnika, koliko bi mogao imati i SDPBiH. Demokratska fronta vjerovatno će imati 11, Savez za bolju budućnost osam, Naša stranka i Pokret demokratske akcije po pet, te Nezavisni blok četiri zastupnika.

Ovo nisu konačni izračuni i samo su pretpostavka kako bi Zastupnički dom mogao izgledati na osnovu do sada prebrojanih glasova.

(TI/Bportal/Faktor)