Izbori 2018: Počelo glasanje na Opštim/općim izborima u Bosni i Hercegovini

by nedim
| 7:08

Počelo je glasanje na Općim izborima u BiH i građani će danas iskoristiti svoje demokratsko pravo i izabrati nosioce nove vlasti.

Glasanje je počelo u 7 sati, trajat će do 19, a prvi rezultati izbora biće objavljeni u ponoć.

Biračka mjesta u većini gradova BiH otvorena su na vrijeme.

Sarajevo

Sva biračka mjesta na području Općine Centar i Stari grad Sarajevo otvorena su jutros u sedam sati, potvrđeno je iz Općinskih ozbornih komisija ove dvije općine. U općini Centar pravo glasa na ovogodišnjim Općim izborima ima oko 60.000 birača, od čega 65 u odsustvu.

Na području Općine Centar ima 85 redovnih biračkih mjesta, jedno za glasanje u odsustvu te osam mobilnih timova.

U općini Stari Grad pravo glasa na ovogodišnjim općim izborima ima 37.901 birač, od čega 35 u odsustvu.

Na području Općine Stari Grad ima 46 redovnih biračkih mjesta, jedno za glasanje u odsustvu te osam mobilnih timova putem kojih će glasati 208 birača.

Banjaluka

Predsjednica Gradske izborne komisije Nada Batinar potvrdila je da je na nekoliko biračkih mjesta jutros bilo zakašnjenja i da nisu otvorena tačno u 07.00 sati.
U Banjoj Luci pravo glasa na današnjim izborima ima 191.175 birača.

Nada Batinar da to nije bitnije uticalo na izborni proces.
– Bilo je kašnjenja od 15-20 minuta na par biračkih mjesta, a sve ostalo je uredno – rekla je ona.
U Banjoj Luci je određeno ukupno 270 lokacija, od čega je 267 lokacija za glasanje redovnih birača, te po jedno biračko mjesto za glasanje nepotvrđenim/kovertiranim glasačkim listićem, za glasanje u odsustvu za općinu prebivališta iz 1991. i za opciju glasanja “lično”.
U odnosu na prethodne – lokalne izbore 2016. godine, promijenjeno je 12 lokacija biračkih mjesta.

Mostar

U Mostaru od sedam sati otvorena sva biračka mjesta
Sva biračka mjesta na području Grada Mostara otvorena su jutros u sedam sati.
U tom gradu pravo glasa na ovogodišnjim općim izborima ima 99 195 birača, od čega 128 u odsustvu.
Predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Hilmo Đidelija kazao je Feni kako na području Mostara ima 147 redovnih biračkih mjesta, jedno za glasanje u odsustvu te tri mobilna tima.

Zenica

Gradska izborna komisija Zenica (GIKZ), na čijem će se području glasanje za današnje Opće izbore 2018. godine moći obaviti na 141 redovnom biračkom mjestu te jednom mjestu za glasanje u odsustvu i za nepotvrđene glasačke listiće, nije u sedam sati otvorila sva svoja birališta.

-Još prikupljamo podatke sa terena, ali zasad imamo informacije da desetak mjesta nije na vrijeme otvoreno. Imamo rok do osam sati da otvorimo ta mjesta – kaže predsjednik GIKZ Selver Keleštura.

Uglavnom se radi, kako je kazao, o mjestima na kojima je bilo odustajanja članova biračkih odbora na tim mjestima te se trenutno traži zamjena.

Zenica ima biračko tijelo od 101.472 birača plus 445 birača koji su upisani za glasanje izvan BiH, za čiju će se naklonost boriti 34 politička subjekta, koji su ovjereni za izbornu jedinicu kojoj pripada grad Zenica.
Četiri mobilna tima omogućit će glasanje za 370 birača smještenih na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, zatim 300 u Domu penzionera Zenica i Domu penzionera sa stacionarom ZDK te još 80 građana na različitim destinacijama, a koji su to pravo stekli zbog bolesti.

Zapadnohercegovački kanton

Biračka mjesta u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) otvorena su jutros u 7 sati.
U tom kantonu biračka mjesta raspoređena su u tri općine – Grude, Ljubuški i Posušje i Gradu Širokom Brijegu.

Ukupan broj birača u ZHŽ-u je 72 975, rečeno je Feni u općinskim izbornim povjerenstvima ove tri općine i u Gradskom izbornom povjerenstvu u Širokom Brijegu.

Osim na biračkim mjestima, birači u ZHŽ-u svoju izborni volju moći će izraziti i putem mobilnih timova i dopisnim glasovima.

Zeničko-dobojski kanton

Sva biračka mjesta u općinama Tešanj, Maglaj i Zavidovići otvorena su uz mala zakašnjenja.

-Sva su biračka mjesta, njih 60, otvorena. Imali smo samo, zbog problema sa strujom, kašnjenja u Vikovićima, ali i na tom je mjestu počeo izborni proces – kaže Elvir Mehić, predsjednik Općinske izborne komisije Zavidovići.

Navodi kako imaju registriranih 34.125 birača, od kojih će njih nekoliko moći glasati i posredstvom dva mobilna tima, kao i 450 iz inostranstva.
Općina Maglaj, kako kaže predsjednik Općinske izborne komisije u tom gradu Armin Bašić, ima registriranih oko 20.230 birača.
-Sva birališta, njih 31, otvoreni su na vrijeme i nema nikakvih problema. Nemamo mobilnih timova, a 11 glasača će glasati iz inostranstva – ističe Bašić.
U Tešnju su na vrijeme otvorena sva biračka mjesta.
-Bilo je malih kašnjenja, pet-deset minuta, ali sve je u najboljem redu. Imamo 56 redovnih glasačkih mjesta, a 39.572 prijavljena birača. Još 338 birača prijavljeno je za glasanje iz inostranstva – kazala nam je predsjednica OIK-a Tešanj Kanita Gredelj.

(TI/BHT)