Prof.dr. sc. Hajro Kofrc: Ova vlast progoni mlade iz zemlje!

by nedim
| 8:19

U prepunoj sali BKC-a u Tuzli sinoć je održan centralni predizborni skup GS Stranke za BiH Tuzla.

Na skupu su predstavljeni kandidati za sve nivoe vlasti iz Tuzle, a izdvajamo govor prof.dr.sc. Hajre Kofrca, kandidata za Parlamentarnu skupštinu BiH.

U svom govoru na sinoćnjem skupu je rekao:

Bilo bi pretenciozno kada bih ovdje govorio o tome sa kojima je problemima naše društvo opterećeno – ne, to neću činiti. Izdvojit ću samo neke od njih, nužno ne najakutnije, ali, svakako vrlo važnim. One o kojima do sada nijesam govorio i/ili o njima pisao.

Htio bih izbjeći patetičnost, ali ni to nije baš lako, moguće. Jer, ako se gotovo svaki segment društvenog života nalazi u fazi kritičnosti, ukoliko je nezadovoljstvo ogromnog broja stanovništva nezadovoljno sadašnjim stanjem – kako ne biti patetičan. Nije u pitanju sudbina samo nas, već naše djece, unuka, praunuka, komšija, sugrađanki, sugrađana velikog broja stanovnika ove prelijepe zemlje. Naravno, ne i onih koji su se itekako okoristili zahvaljujući pljačkaškoj privatizaciji, koruptivnim radnjama, kriminalnim djelima, posebno onih koji svoju participaciju u vlasti iskorištavaju samo u svoju korist. Pa, svjedoci smo kako sadašnje „vladajuće elite“, odnosno one iz zadnjih 10-ak godina, politiku shvataju i koriste kao čisti biznis. Njima je važno da samo svoje, i svojih bližnjih, bogatstvo stiču, povećavaju. Nima nijesu uopšte važni država, entitet, grad, opština, mjesna zajednica, poznanici, sugrađani. Svoje javne funkcije, radna mjesta – čast rijetkim izuzecima – podređuju jedino sopstvenim interesima, interesima bližnjih!

Da li je to u redu, prihvatljivo? Svakako da nije!

Da li ih za to treba nagraditi glasanjem za njih? Valjda je svakome od vas jasno da ne treba!

Odgovara li nam da se takvo stanje nastavi i iduće 4 godine! Nikako – pretpostavljam da tako mislite svi!

Ova vlast, doslovce, progoni mlade iz zemlje. Znam ne mali broj svojih odličnih i perspektivnih studenata, koji su otišli u inostranstvo, kako bi obezbijedili svoju golu egzistenciju, obavljajući – ne poslove njegovatelja/njegovataljice – već najteže i najprezrenije poslove. A, djeca i rodbina sadašnjih zvaničnika, netransparentno, ovdje dobijaju najbolje i najplaćenije poslove, u najboljim javnim preduzežima i ustanovama. Trebamo li to nagraditi glasovima za njih, tako da i dalje mogu tako činiti? Ne, ne, i po 100 puta ne!

Uskoro mladi i školovani iz ove zemlje neće ni u inostranstvo moći da odu, da obavljaju te poslove najgore vrste! Zato što je došlo do nepojmljivog sunovrata predškolskiih, školskih i visokoškolskih ustanova. U TK se, kao nikada ranije, zakoni mijenjaju (doslovce) preko noći, smjenjuje se njihovo rukovodstvo, a dovodi podobno (ne i kompetentno), čime se obrazovanje devalvira do krajnjih granica. Zato, uskoro – ako se tako nastavi, nigdje izvan granica ove zemlje se neće priznavati naše diplome. Zaustavimo to i vratimo stari „sjaj“ našega obrazovanja, reafirmišimo ga što prije.

Država, koju je Stranka za Bosnu i Hercegovinu na čelu sa dr Harisom Silajdžićem dovela na solidan nivo, dajući dignitet državnim organima i institucijama, ustanovljavajući mnoštvo novih i donoseći stotine zakonskih i podzakonskih propisa na državnom nivou, razgrađuje se ubrzano i sigurno! Na to se ne osvrću zvaničnici iz aktuelne „vladajuće elite“, niti se iskreno zalažu za integracije poput EU-a i NATO-a, bolje reći nezainteresovani su za to. Oni se povode samo za svojim, ličnim interesima!

Spriječimo ih da i dalje razgrađuju ovu zemlju! Dajmo vođstvo onima koji će državu reafirmisati, samim tim i svima – mislite o tome – omogućiti bolje sjutra. Dajte povjerenje kandidatima Stranke za Bosnu i Hercegovinu, Gradske organizacije Tuzla, ovima ovdje! Budite sigurni da će ispuniti svoja obećanja i opravdati vaše povjerenje!

(Tuzlainfo.ba/Političko oglašavanje)