CIK BIH: Odbijena ovjera za četiri kandidatske liste

by nedim
| 17:01

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) danas je nastavila postupak ovjere kandidatskih listi nakon isteka roka za otklanjanje nedostataka.

Iz CIK-a podsjećaju da su na sjednici 19. jula ovjerene 642 kandidatske liste dok je za 166 kandidatskih listi utvrđeno da imaju nedostatke ili nepravilnosti te je političkim subjektima ostavljen rok do 24. jula 2018. godine da otklone te nedostatke i nepravilnosti.

Nakon otklanjanja nedostataka ili nepravilnosti danas je Centralna izborna komisija BiH ovjerila 152 kandidatske liste u cijelosti, 10 kandidatskih listi djelimično dok je za četiri kandidatske liste odbijena ovjera jer ne ispunjavaju uvjete za ovjeru.

Protiv navedenih odluka dozvoljena je žalba Apelacionom odjelu Suda BiH putem CIK-a BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke, odnosno do 4. augusta.

Iz navedenog razloga zbog prijema eventualnih žalbi nadležna služba u CIK-u BiH radit će i u subotu 4. augusta.

Ovjerene redovne kandidatske liste će nakon pravosnažnosti, odnosno u ponedjeljak 6. augusta biti objavljene na web stranici CIK-a BiH a prije njihove objave u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja, kako bi svi ovjereni politički subjekti i kandidati  mogli provjeriti svoje podatke radi eventualnih slovnih i drugih grešaka.

Od 3. do 8. augusta traje rok za podnošenje kompenzacijskih listi, saoopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.

(Tuzlainfo.ba)