ponedjeljak, 08 Oktobar 2018 14:51

Ugrožena bezbjednost glasačkih listića: Naša stranka podnijela krivičnu prijavu protiv GIK Tuzla

0810 kutije

Kao što su sinoć i najavili danas su u Našoj stranci Tuzla počeli sa podnošenjem krivičnih prijava vezanim za izborni proces.

Tako su već danas podnijeli krivičnu prijavu protiv Melihe Pašić, predsjednice Gradske izborne komisije Tuzla, te članova Gradske izborne komisije.

U obrazloženju krivične prijave su naveli da se prema očitim i evidentnim dešavanjima u vezi sa predajom izbornog materijala za opšte izbore 2018. godine, a koja se sastoje u tome da se u 12 sati, 08.10.2018. godine još uvijek nije predata ogromna količina glasačkog materijala, na mjesto za to određeno (Hotel Melain Tuzla), o čemu postoji mnoštvo dokaza – fotografije i svjedočenja članova biračkih odbora, stekli su se uslovi za preispitivanje rada predsjednice i članova Gradske izborne komisije.

- Izborni proces je narušen do te mjere da se dovodi u pitanje regularnost izbora na cijelom području Grada Tuzla. Rokovi utvđeni Izbornim zakonom BiH su prekoračeni, bezbjednost glasačkih listića nije osigurana, jer su se prevozili privatnim vozilima i taksi vozilima, bez propisane policijske pratnje, a predsjednici biračkih odbora dovedeni do granica izdržljivosti. Kompletna izborna procedura je narušena i stvoreno haotično stanje, i to jedini u GRADU TUZLA. Regularnost kompletnog izbornog procesa dovedena je u pitanje. Gradska izborna komisija je jedini organ odgovran za nastalo stanje. Kako su se navedenim radnjama stekla obilježja krivičnog djela nesavjestan rad u službi, molimo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona da, u skladu sa Zakonom i svojim ovlaštenjima, preduzme potrebne radnje na rasvjetljavanju i dokazivanju navedenog krivičnog djela, odnosno provede radnje iz člana 45 Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH („Službene novine Federacije BiH broj: 35/03, 37/03, 56/03, 78/04, 28/05, 55/06, 27/07, 53/07, 9/09 i 12/10) - istakli su iz Naše stranke.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu