Šta mogu promijeniti novi rezultati: Ponovno brojani glasovi na četiri biračka mjesta u Tuzli

by admin
| 11:34

U Glavnom centru za brojanje u Sarajevu danas je završeno ponovno brojanje glasačih listića sa 52 biračka mjesta u 26 izbornih jedinica za lokalne izbore održane 2. oktobra potvrdila je agencijama portparol Centralne izborne komisije (CIK) BiH Maksida Pirić.

Kada je u pitanju Tuzla, gdje su se glasovi ponovo brojali na četiri glasačka mjesta, novi rezultati ne bi trebali uticati na broj mandata u Gradskom vijeću.

Naime, Centralna izborna komisija BiH je ranije odbacila (jer su podnešeni od neovlaštene osobe) ili odbila zbog neosnovanosti oko 150 zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića a među njima i one upućene od Naše stranke i Građanske snage, koji su tražili ponovno brojanje na na 145, odnosno tri biračka mjesta u Tuzli.

CIK je za Tuzlu uvažio žalbu za nivo gradskog vijeća za Jasmina Habula, kandidata političkog subjekta SBB- Fahrudin Radončić u osnovnoj izbornoj jedinici Tuzla na biračkim mjestima 050A018 (Brčanska Malta), 050A100 (Slavinovići), 050A120 (Solina) i 050A146B (Ši Selo).

U konačnici, nakon objavljenih rezultata novog brojanja glasova, mogli bi doći tek do promjene liste vijećnika GO SBB Tuzla, jer je Jasmin Habul imao tek četiri glasa manje od Sabihe Mujkanović, koja je kao četvrta na stranačkoj listi prema prvobitnim rezultatima “objezbijedila” četverogodišnji mandat u GV Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)