Nemilosrdni talas vrućina: Lucifer uzrokovao i smrtne slučajeve, na udaru i Balkan

by nedim
| 5:44

Nemilosrdni talas vrućina, nazvan Lucifer, koji je ove nedelje zahvatio dijelove Evrope i cijeli Balkan, uzrokovao je i smrtne slučaje. Talas vrućina je naveo vlasti da izdaju zdravstvena upozorenja.

Ekstremna vrućina u Italiji, delovima Francuske i Španije i na Balkanu, zaslužna za izbijanje desetina požara, uništila je usjeve i povećala potrošnju vode i struje. Vlasti su u određenim oblastima ograničile saobraćaj i zabranile rad na otvorenom u najtoplijem dijelu dana usljed temperatura koje prelaze 40 stepeni, navodi Associated Press.

U Rumuniji su dvije osobe umrle od velike vrućine. Tamošnja policija ograničila je saobraćaj na glavnim putevima preko dana tokom vikenda, navodi AP.

Meteorolozi u Hrvatskoj saopštili su da će talas vrućine u pojedinim dijelovima te zemlje oboriti dosadašnje rekorde, jer temperature prelaze i 40 stepeni. U Hrvatskoj su visoke temperature i turistička sezona gotovo utrostručile broj intervencija Hitne pomoći, posebno na Jadranu.

Crnogorski Institut za javno zdravlje savjetovao je građane da zbog najavljenog toplotnog talasa do 10. augusta borave u hladu i izbjegavaju direktno izlaganje suncu, kao i izlaske tokom najtoplijeg dijela dana.

U Sloveniji je ove nedjelje zabilježena prva “tropska noć” na 1.500 metara visine, što znači da je temperatura prešla 20 stepeni tokom noći.

Beogradski Institut za javno zdravlje savetovao je danas građane da drže vlažne čaršave na prozorima neklimatizovanih prostorija, izbegavaju fizički napor i alkohol.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) preporučuju da se građani ne izlažu suncu nepotrebno, da ograniče vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate te da izbjegavaju sunce od 10 do 18 sati.

Španska hidrometeorološka služba izdala je zdravstvena upozorenja u 31 od 50 pokrajina pošto se očekuju temperature do 44 stepena.

Visoke temperature u Italiji izazvale su požare, a Ministarstvo zdravlja je zbog vrućine izdalo “crveni alarm” za više desetina gradova. Italija se suočila sa temperaturama za 10 stepeni višim od prosečnih za ovo doba godine.

(TI)