Nedjeljna priča: Kristijan Iličić planira posjetiti sve države svijeta (VIDEO)

by admin
| 7:37

Da li Vam je ikada palo na pamet da date otkaz na poslu, napustite sve i krenete na put oko svijeta? Zvuči kao scenarij za neki avanturistički film, zar ne?

Upravo to je uradio Kristijan Iličić, 31-godišnji mladić iz Zagreba, koji već nekoliko godina putuje širom zemaljske kugle, a cilj mu je posjetiti sve države na svijetu.

Po završetku fakulteta u rodnom Zagrebu, Kristijan je dobio posao direktora za digitalni razvoj u jednoj izdavačkoj kući. U jednom trenutku života shvatio je da ne želi utonuti u monotoniju uredske svakodnevnice i odlučio je da krene u avanturu života – na put oko svijeta.

Posjetio preko 60 država

 „Sve je počelo tokom fakultetskih dana, kada sam se vratio s prvog putovanja preplavljen emocijama i novim iskustvima. Proveo sam tri mjeseca sa bratom u Aziji i shvatio da me neće ispuniti kupovina skupih automobila ili bilo šta slično, već putovanja. Nekoliko godina poslije, nakon što mi je svaki dan na poslu postao isti, odlučio sam da krenem u jednu veliku avanturu i da posjetim sve države na svijetu.“ – kazao je Kristijan za naš portal.

Ovaj „svjetski putnik“ kako ga mnogi nazivaju, na putovanja najčešće ide sa svojom djevojkom Andreom, koja također posjeduje avanturistički duh, a kako kaže, „pokreće ih želja za upoznavanjem novih kultura i ljudi.“

1806 kristijan2Zanimljivo je to što Kristijan najčešće posjećuje „haotične zemlje“, koje su bile ili su trenutno pogođene nekom katastrofom. Ovaj avanturista do sada je posjetio preko 60 država svijeta, a ističe da bi putovanje u Etiopiju izdvojio kao najdraže.

„Od svih država najviše bih izdvojio Etiopiju jer mi je to putovanje bilo najveći izazov. Prizori siromaštva i bolesti slamaju srce, a s druge strane Etiopija je zaista čudesna zemlja. Hrana, prekrasni ljudi i krajolik jednostavno imaju nešto posebno.“ – ističe Kristijan, te dodaje: „Najviše me dojmilo to što Etiopljani uz svu tu neimaštinu dijele hranu sa strancima, jer je to njihov običaj. Nasmijani su, pozitivni i zaista jedinstveni u svojim kulturološkim izrazima.“

Osim što ih čuva za sebe, Kristijan svoje uspomene sa putovanja dijeli i sa internet zajednicom. Na svom blogu, on svakodnevno objavljuje priče u kojima opisuje različite avanture i anegdote sa svojih putovanja. Ističe da se trudi da u državi koju posjeti, obiđe sve bitnije znamenitosti i skrivena mjesta, odnosno stvari koje se razlikuju od uobičajenih ponuda turističkih agencija, a onda, to sve podijeli sa ljudima koji ga redovno prate u njegovim avanturama.

Planira doći i u Tuzlu

U toku razgovara sa Kristijanom, saznali smo da se trenutno nalazi u Kazahstanu, a pitali smo ga i da li je ikada posjetio Tuzlu?
„U Tuzli do sada nisam nikada bio, ali imam u planu da posjetim i Vaš grad. Da li me pozivate?“- upitao nas je Kristijan.

Svima onima koji bi rado krenuli na put oko svijeta, Kristijan poručuje da nabace osmijeh na lice i ne zaborave pasoš, te da krenu živjeti svoje snove.

Oni koji žele saznati nešto više o ovom zaljubljeniku u putovanja ili kroz njegove priče doživjeti kulturu i tradiciju drugih zemalja, mogu posjetiti Kristijanov blog ili ga zapratiti na Facebook ili Instagram profilu.

(Tuzlainfo.ba / Arnela Šiljković)