„Energa 2017“: Drugi dan obilježila tema o uspostavi organiziranog tržišta el. energije

by admin
| 4:52
  •  
  •  
  •  
  •  

Centralni događaj drugog dana Projekta „Energa“, koji se od 6. do 8. juna 2017. godine održava u Centru Skenderija i okuplja više od 100 izlagača iz 13 evropskih zemalja, bila je konferencijska sesija „Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini“, koja je privukla veliku pažnju učesnika konferencije i posjetitelja sajma.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Admir Softić,  u svom uvodnom obraćanju je naglasio da naša zemlja kroz inicijativu WB6 ima obavezu da uspostavi organizovano tržište „dan unaprijed“.

– Trenutno se radi na ispunjavanju obaveza iz mape puta koja je u martu usvojena na Vijeću ministara BiH. Do sada smo uspostavili balansno tržište koje, moram to istaći, u okviru Energetske zajednice jedino funkcioniše u BiH – istakao je Softić, dodavši da je pred institucijama BiH i usvajanje Zakona o državnom regulatoru za električnu energiju i gas, prijenos i tržište električne energije, kao osnove za uspostvu organizovanog tržišta u BiH.

U sesiji i panel diskusiji su pored Admira Softića učestvovali i Milka Mumović, predstavnica Sekretarijata Energetske zajednice, Josip Dolić direktor Neovisnog operatora sustava u BiH, Džemo Borovina, izvršni direktor za snabdijevanje i trgovinu JP EP BiH, Suad Zeljković, predsjedavajući Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Ognjen Marković, direktor USAID-ovog Investiranja u sektor energije, Vladislav Vladičić, predsjednik Regulatorne komisije za energetiku RS, Emir Aganović, savjetnik generalnog direktora JP EPBiH i Maksim Skoko iz Elektroprivrede Republike Srpske.

U drugoj dnevnoj sesiji posvećenoj bioenergiji tretirane su teme: Barijere i šanse unapređenja sektora bioenergije u BiH, Dostupnost i kvaliteta biomase u BiH, Analiza isplativosti ulaganja u kogenerativna postrojenja na biomasu u malim i srednjim preduzećima u BiH i Mogućnost kosagorijevanja biomase u postojećim kogenerativnim postrojenjima termoelektrana FBiH.

Kolektivni nastupi kompanija iz Češke Republike i Velike Britanije

Agencija “Czech Trade“, Državna agencija za promociju izvoza privrede Češke Republike u inostranstvu i Ambasada Češke Rebublike u BiH, već treću godinu za redom imaju kolektivne nastupe u okviru „Energe“. Ove godine potencijalnim partnerima u BiH i regiji predstavlja se 12 čeških kompanija.

Izudin Gušmirović, direktor kancelarije „Czech Trade-a“ za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru potvrdio je predsatvnicima medija zadovoljstvo čeških izlagača, koji su uspostavili brojne i korisne kontakte sa domaćim kompanijama iz oblasti energetike, rudarstva i mašinske industrije, te najavio nastavak saradnje sa „Energom“.

Kolektivni nastup imaju i firme koje se predstavljaju pod okriljem Britanske ambasade u BiH, bazirane prije svega na promociji britanske inovativnosti u sektoru rudarstva. Svoje proizvode i usluge je predstavilo pet britanskih firmi iz energetskog sektora.

Kako je istakao Emir Šabić, viši savjetnik za razvoj trgovine pri Britanskoj ambasadi u Sarajevu, britanske firme su iskazale interesovanje za bh. tržište i ovaj sajam, prije svega zbog velikih investicija u sektoru rudarstva, u kojem mogu ponuditi dosta inovativnih proizvoda.

Najava događaja trećeg dana Projekta „Energa“:

Trećeg i posljednjeg dana održavanja „Energe“ (četvrtak 08.06.2017) konferencijski program će sadržavati:

10.00 – DANI ELEKTROPRIVREDE BIH

– Prezentacija dosadašnjih i planiranih ulaganja u rudnike, članice Koncerna Elektroprivrede BiH

10:30 – SESIJA: ENERGETSKA EFIKASNOST

–          Strategija obnove zgrada u Bosni i Hercegovini – važnost i potrebe

–          Tipologija stambenih zgrada u Bosni i Hercegovini

–          Obligacione sheme za energetsku efikasnost

–          Revolving fond za energetsku efikasnost

–          Energetska efikasnost za domaćinstva s niskim primanjima u objektima kolektivnog stanovanja

–          Državna agencija za promociju Češke privrede„Czech Trade“

12:50 – INFO DAN OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

–          Aktivnosti Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH kroz Udruženje obnovljivih izvora energije

–          Aktuelno stanje sektora obnovljivih izvora energije

–          Električni automobil – vozilo budućnost

–          Stanje i perspektive automobilske industrije BiH

Sajam će biti zatvoren dodjelom prizanja izlagačima koje je planirano u 14.50 sati.

Projekat „Energa 2017“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine, Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva. Partneri su  Vanjsko/ Spoljno trgovinska Komora Bosne i Hercegovine i Privredna/ Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.