Sramota: Pripadnik granične policije na aerodromu u Sarajevu krao putnicima novac

by admin
| 10:50

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Aleksandra Pekića, službenika Granične policije BiH.

Optuženi se tereti da je, tokom mjeseca februara i marta 2016. godine, kao uposlena osoba u institucijama BiH, odnosno policijski službenik JGP – vođa tima pasoške kontrole na Međunarodnom graničnom prijelazu “Aerodrom Sarajevo”, u namjeri sticanja protuzakonite imovinske koristi, iskoristio svoj službeni položaj, tako što je prilikom izvršavanja službenih dužnosti koje se odnose na redovnu kontrolu putnika i prtljaga prilikom prelaska državne granice, postupao protivno odredbama zakona, pravilnika i uputstava Granične policije BiH.

“Optuženi se tereti da je prilikom pretresa ličnih stvari putnika, u više navrata otuđivao novac koji se nalazio u ličnom prtljagu kontroliranih putnika, čime je počinio krivično djelo-zlouporabe položaja ili ovlasti iz člana 220. KZ BiH”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH provodi intenzivne aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju kaznenih djela zloupotrebe položaja, naročito u slučajevima kada su počinitelji ovlaštene osobe policijskih i sigurnosnih agencija.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.