Gračanica: MFS-EMMAUS spojio sestre koje se nisu vidjele godinama

by admin
| 10:26

Domaća nevladina humanitarna organizacija MFS-EMMAUS Doboj Istok pokrenula je prije godinu dana projekat “Usluge u zajednici za osobe treće životne dobi”.

Ovim projektom su za sada obuhvaćene 24 osobe sa područja općina Doboj Istok i Gračanica a tendencija im je da se taj broj poveća te da se projekat proširi na Tuzlu, Srebrenicu i Sarajevo. Cilj projekta je da se preventivno djeluje kako bi ove osobe mogle neometano živjeti u vlastitim domovima.

„Mi na ovaj način preventivno djelujemo kako ove osobe ne bi kasnije morale ići u prihvatne centre kakav je naš centar „Duje“u Doboj Istoku u kojem je trenutno smješteno 404 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija. Za naš centar Duje mnogi kažu da je posljednje mjesto nade i utočišta. Ovakvim otvorenim oblikom zaštite u skladu sa osnovnim životnim potrebama mi omogućavamo zdravstvenu njegu teže pokretnih, nepokretnih, teško bolesnih i osoba sa invaliditetom, kod kojih je moguće pružiti medicinsku njegu i pratiti potrebe svakog korisnika pojedinačno. Prije svega ljudska pažnja ovim ljudima daje snagu i motiv da se bore sa starošću i bolestima. Danas smo spojili dvije sestre koje se godinama nisu vidjele. Teško je opisati njihovu radost“, izjavila je Rabija Halilčević menadžer projekta.

Tim stručnjaka uključen u ovaj projekat se sastoji od medicinske sestre/tehničara, njegovatelja, fizioterapeuta i volonterke. Tim projekta već duže vrijeme, pored pružanja osnovnih usluga kućne njege i pomoći u kući, svakodnevno vrši podjelu toplih obroka, prehrambenih paketa, prigodnih poklona te pruža savjetodavnu podršku korisnicima.

Osamdesetpetogodišnjoj Ajiši H. iz Lukavica Rijeke, bila je životna želja vidjeti svoju sestru Mejru koja živi u Gračanici, jer dvije sestre zbog zdravstvenih i finansijskih poteškoća su bile spriječene u tome. Mejra je nedavno postala korisnica kućne njege. Emmausov tim se odlučio spojiti dvije sestre koje se nisu vidjele godinama.

“Cilj ovog projekta i jeste da našim korisnicima promijenimo i uljepšamo svakodnevnicu i tako damo do znanja kako nisu sami i zaboravljeni. Zaista, starost može biti lijepa ukoliko neko brine o vama“, kazala je Halilčević.

(Tuzlainfo.ba)