Civilna zaštita Lukavac: Kakvu vodu su mještanima Poljica slali Grad Tuzla i Općina Gračanica?!

by admin
| 11:26

U ponedjeljak, 29. augusta u prostorijama zgrade Službe Civilne zaštite Lukavac održana je sjednica na kojoj je prusistvovalo 12 članova.

Komadant CZ, Dževad Mujkić nakon što je utvrdio da sjednici prisustvuje većina članova, otvorio je sjednicu i predložio dnevni red a doneseni su slijedeći zaključci:

– Općinski štab Civilne zaštite jednoglasno donosi Odluku da se izdvoje interventna sredstva u iznosu od 15.000KM za nužnu sanaciju vodovoda u MZ Poljice Donje, a po prijedlogu stručne komisije.

– Da se traži pomoć od Vlade TK za dodjelu interventnih finansijskih sredstava za pomoć u saniranju posljedica na vodovod u MZ Poljice Donje koje je uzrokovano bujičnim poplavama.

– Jednoglasno je donesen Zaključak Općinskog štaba Civilne zaštite Lukavac, a na osnovu Zapisnika sanitarnog inspektora Općine Lukavac od 26.8., kao i 27.8. i 28.9. da je neprimjereno ponašanje fizičkih lica, a i Općina Tuzla i Gračanica koje su vršile dostavu vode u MZ Poljice Donje putem JP Komus Gračanica i JP Vodovod Tuzla cisternama na zahtjev fizičkih lica, a bez odobrenja sanitarnog inspektora Općine Lukavac, što je suprotno Zakonu o zaštiti i spašavanju gdje je jasno utvrđeno na koji način se traži pomoć od drugih općina i po kojim procedurama, zbog čega sanitarni inspektor Općine Lukavac ne garantuje građanima MZ Poljice Donje da je isporučena voda ispravna za ljudsku upotrebu obzirom da nije upoznat službeno gdje je ista natočena, te da istu nismo tražili u skladu sa zakonskim procedurama.

Sjednici su prisustvovali: Dževad Mujkić, komadant štaba, Bandić Nermin, Bačić Emir, Hamzić Edin, Arapčić Tarik, Hodžić Armin, Mujkić Bego, Salihović Derva, Bleković Mina, Halimović Sejfo, Mahmutović Osman i Himzo Stupar.

Prva vanredna sjednica Civilne zaštite održana je 26.8.a na kojoj je odlučeno da se naređuje Vatrogasnoj jedinici Lukavac da vrši dopremu vode cisternama u MZ Poljice Donje do normalizacije stanja na području ove MZ.

Naloženo je firmi “Junuzović Kopeks” d.o.o. Lukavac da svojom citernom vrši dopremu pitke vode u MZ Poljice Donje, a koju će točiti na punionici “Bistrik” d.o.o. Lukavac a kojoj se nalaže da vrši punjenje cisternih vodu za piće u svojoj fabrici dok za to bude postojala potreba.

Na istoj sjednici obavezuje se JZU Dom zdravlja Lukavac i HES da poduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti na području MZ Poljice Donje do normalizacije stanja na ovom području, a vezano za snadbjevanje građana vodom za piće – prenosi Sodalive.ba.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.