Danas završava eMovie Academy: Mladi iz cijelog svijeta snimili svoje dokumentarce u BiH

by admin
| 6:42

U toku je peta internacionalna radionica pod nazivom eMovie Academy koju organizuje Udruženje studenata elektrotehnike Evrope EESTEC, Lokalni komitet Sarajevo.

Nakon ceremonije otvaranja koja je održana 13.8.2016. godine u prostorijama Networksa, participanti su počeli sa prvim dijelom radionice – teoretskim predavanjima. Održana su predavanja na teme “Historija i teorija filma”, “Pisanje scenarija i režiranje filmova” sa Hamzom Demirovićem kao predavačem i “Organizacija i produkcija filma” sa Ishakom Jalimamom.

U narednim danima participanti će,podijeljeni u tri tima, snimiti svoje kratke dokumentarne filmove na simbolične teme: prošlost, sadašnjost i budućnost Sarajeva. Nakon teoretskog dijela vezanog za editovanje koje će održati predavači koji su studenti Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, Emrah Karahan i Amar Čivgin, učesnici će biti u mogućnosti editovati filmove koje su snimili prethodnih dana. Održan je i jedan soft skills trening – Team Building. Trening su održali EESTEC treneri – članovi našeg Lokalnog Komiteta Edita Milišić i Mirza Ohranović.

Osim akademskog dijela koji je usko vezan za film u čitavoj ovoj sedmici filma koja trenutno traje u Sarajevu, participanti ovogodišnje eMovie Academy radionice su do sada bili u mogućnosti obići  značajne znamenitosti grada kao što su Žuta tabija, Begova džamija, Katedrala, Gazi Husrev-begov bezistan, Morića Han, Sahat kula, Vječna vatra i Baščaršija. Pored navedenog, imali su priliku i da probaju poznatu bosansku kafu, te bosanska kako slana tako i slatka jela. Kao i svake godine, jedan dan internacionalne radionice izdvojimo kako bismo našim gostima pokazali još neke od prelijepih gradova naše domovine. Ovaj put smo iskoristili sunčanu nedjelju i zaputili se prema Hercegovini. Uživali smo u ljepotama Mostara, na obali hladne Neretve, ali nismo zaobišli ni divni Blagaj.

S obzirom da je vrijeme Sarajevo Film Festivala kada je Sarajevo u fokusu svjetske javnosti, te je domaćin mnogim velikim imenima iz filmske umjetnosti, želimo da i naši participanti osjete dašak Hollywooda. Tim povodom ih vodimo u Narodno pozorište, gdje će imati priliku prošetati crvenim tepihom, te pogledati projekciju filma “Humidity”.

Ceremonija zatvaranja će se održati u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta u četvrtak, 18.8.2016. godine.

Na ceremoniji će svim učesnicima i predavačima biti dodijeljeni Certifikati i Zahvalnice za učešće i doprinos koji su dali i ove godine.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.