Olimpijske igre: Danas prva trka Amela Tuke, u borilištima još dvoje bh. takmičara

by admin
| 6:17

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka nastupiće danas u kvalifikacijama na 800 metara na Olimpijskim igrama u Riju. Najboljeg bh. atletičara, mnogi vide kao kandidata za medalju.

Tuka će u današnjim kvalifikacijama trčati u prvoj od sedam grupa, u kojoj je još sedam atletičara – Boris Berian (SAD), Žan Rudolf (Slo), Kléberson Davide (Bra), Ayanleh Souleiman (Džib), Antoine Gakeme (Bur), Musa Hajdari (Kos) i Abraham Kipchirchir Rotich (Bah).

Utrka je na programu u 15.10 sati.

Po tri prvoplasirana atletičara iz svake grupe, te još tri po rezultatima, izborit će nastup u polufinalu u kojem će se kvalifikovati 24 takmičara.

– Tuka i njegov trener Gianni Ghidini, su se “sklonili” od takmičenja, nisu kroz velika takmičenja podizali formu, kao što su to uradili na SP u Pekingu. Tada je išao iz trke u trku snažnije, sa većom konkurencijom, a iz takvih trka on je podigao formu i tada je imao izvanredno dobre rezultate, što je tada potvrdio osvajanjem medalje.

Larisa Cerić će na tatami izaći u 16.00 sati, a u 1. kolu eliminacija u kategoriji više od 78 kg borit će se protiv Tunižanke Nihel Rouhou Cheikh, u svom premijernom nastupu na olimpijskim igrama.

Naš najmlađi olimpijac Mihajlo Čeprkalo nastupit će u kvalifikacijama utrke na 1.500 metara slobodnim stilom, koja je na programu 18.10 sati, a 17-godišnji Banjalučanin će plivati u prvoj grupi.

Naturalizovana bh. atletičarka Lucija Kimani nastupiće 14. augusta u maratonu, a bacači kugle Kemal Mešić, Hamza Alić i Mesud Pezer 18. augusta.

Od osamostaljenja 1992. godine, BiH je nastupila na svih šest olimpijskih igara koje su održane u Barceloni, Atlanti, Sidneju, Atini, Pekingu i Londonu.

Olimpijske igre u Rio de Janeiru su sedme po redu za predstavnike BiH.

BiH su predstavljali Zlatan Saračević (kugla), Dragan Mustapić (disk), Mirsada Burić (3000 metara), Kada Delić (10 km hodanje), Islam Đugum (maraton), Đuro Kodžo (maraton), Željko Petrović (maraton), Elvir Krehmić (skok u vis), Dijana Kojić (400 metara), Jasmin Salihović (800 metara), Jasminka Guber (1500 metara), Lucija Kimani (maraton), Hamza Alić (kugla), Kemal Mešić (kugla).

Najbolje rezultate ostvarili su Elvir Krehmić i Kada Delić.

BiH je imala svoje predstavnike na olimpijskim igrama u sastavu olimpijskog tima SFR Jugoslavije.

To su bili Dako Radošević (bacač kugle) i Vinko Galušić (brzo hodanje).

Dako Radošević vlasnik je najboljeg rezultata svih vremena među predstavnicima BiH pod zastavom SFR Jugoslavije, ali i od osamostaljenja – piše BHRT.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.