Protesti boraca: Blokirana četiri granična prijelaza u BiH

by admin
| 11:15
Zbog protesta koje organizira Udruženje branitelja-boraca FBiH od 10:45 blokiran je saobraćaj na Graničnom prijelazu Bijača, Crveni Grm i Orahovlje, saopćeno je iz BIHAMK-a, piše Patria.

Borci su najavili blokadu osam graničnih prijelaza.

Razlog protesta boraca je neuvrštavanje Rezolucije branitelja-boraca na dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je trebala biti održana, a koja je u međuvremenu odgođena. Murat Silajdžija koji je jedan od autora Rezolucije i koji je ranije predstavljao borce tokom dva protesta kazao je za agenciju Patria da ne zna ništa o najavljenim protestima.

Polovinom maja održani su veliki protesti boraca-branitelja kada su predstavnici Savjeta branitelja na pregovorima u Vladi FBiH sa federalnim i kantonalnim ministrima boraca dogovorili ispunjavanje nekih od uslova nabrojanih u Rezoluciji. Neka od njih su jednaka prava svim borcima, borački dodatak će se isplaćivati nakon navršenih 60 godina. Također, borac koji sa 60 godina, nema nikakvih drugih primanja, imat će pravo na 25 posto od prosječne plaće u FBiH. Uz to, dogovoreno je da će svi oni kojima nedostaje pet godina za penzionisanje imati pravo na dokup radnog staža. Novim zakonskim rješenjem, bit će definirano da su i pripadnici MUP-a tokom rata bili dio Armije R BiH.

Savjet branilaca/branitelja tada je poručio da neće više izlaziti na proteste. Za agenciju Patria Selvedin Bulbul predstavnik Savjeta branitelja kazao je također da ne zna ko organizira proteste te se ogradio od njih.

Iz Granične policije BiH za Patriju su kazali da nisu službeno obaviješteni o najavi spomenutog protesta.

(Tuzlainfo.ba)