Alternativno rješenje: Tunel Karaula će biti otvoren, trasa i mostovi “na čekanju”!

by admin
| 17:07

Početkom godine najavljivano je kako će tunel Karaula biti otvoren krajem juna, ali se to nije desilo pa nas je zanimalo gdje je zapelo.

Iz Cesta Federacije BiH, koje su i glavni investitor projekta, podsjetili su kako je ugovor za izvođenje radova na tunelu Karaula potpisan 14. 4. 2014, ali kako je zbog niza okolnosti došlo do prekoračenja roka izgradnje, potpisan je aneks ugovora za produžetak roka zaključno sa 15. 7. ove godine – piše Oslobođenje.

Vrijednost radova

Cijeneći sve benefite stavljanjem u funkciju tunela Karaula (skraćenje dužine postojećeg magistralnog puta, spuštanje prevoja Karaula za oko 100 metara, povećanje nivoa usluge, skraćenje vremena putovanja, poboljšanje uslova vožnje i smanjenu mogućnost otuđenja ugrađene opreme kada je tunel u funkciji u odnosu na to kada nije), te da puštanje u promet predmetnog objekta tehnički još nije moguće, investitor JP Ceste Federacije BiH razmatra mogućnost da u najkraćem roku novoizgrađeni tunel Karaula stavi u funkciju izgradnjom privremenog spoja tunela Karaula sa dijelovima trase ispred i iza tunela na postojeću magistralnu cestu M-18, odgovor je JP Ceste FBiH na pitanje kada će tunel Karaula biti konačno otvoren.

Prema dosadašnjem obračunu radova, kao i onom koji slijedi, radovi neće preći ugovoreni iznos, kazali su nam, a ugovorena vrijednost radova je 24.257.083 KM sa PDV-om.

Oprema

“Građevinski radovi na izgradnji tunela su završeni, a u toku su radovi na ugradnji opreme tunela i uređenju gradilišta. Međutim, zbog neizgrađenosti trase koja spaja tunel sa postojećom magistralnom cestom, puštanje u promet još nije moguće”, kazali su nam iz Cesta FBiH.

Nastavak izgradnje, istakli su, predviđa dionicu koja spaja magistralnu cestu M-18 sa tunelom Karaula i podrazumijeva izgradnju dodatnog dijela trase ukupne dužine 1,5 kilometara, te izgradnju dva mosta dužine 280 i 120 metara.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.