Šansa za posao u inostranstvu: Slovenija, Njemačka i Katar zaposlit će 7.100 osoba iz BiH

by admin
| 8:07
Agencija za rad i zapošljavanje BiH izradila je prednacrt programa rada za 2017. godinu u kojem se navodi da će prioritet biti stavljen na međunarodne sporazume u oblasti zapošljavanja, piše bh. novinska agencija Patria. 

Tako će fokus biti stavljen na realizaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Republici Sloveniji. U 2017. godini očekuje se zapošljavanje oko 3.100 radnika iz BiH.

Isto tako u planu je realizacija Dogovora o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz BiH u Saveznoj Republici Njemačkoj na poslovima njegovatelja i na realizaciji zapošljavanja radnika ostalih zanimanja iz BiH. Predviđeno je zapošljavanje najmanje 2.000 radnika putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, te njihovo evidentiranje kod službi i zavoda zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, a na osnovu Uredbe Savezne Republike Njemačke o liberalizaciji tržišta rada za zemlje Zapadnog Balkana za period 2016.-2020.

Također će se pristupiti provođenju aktivnosti na realizaciji Sporazuma Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o privremenom zapošljavanju državljana BiH u Republici Srbiji i državljana Republike Srbije u BiH, ali nije navedena broj osoba koje bi mogle biti zaposlene.

Prema Sporazumu koji je ratifikovan u junu 2016. godine između Vijeća ministara BiH i Vlade Katara u 2017. godini očekuje se zapošljavanje minimalno 2.000 ljudi iz BiH u katarskim kompanijama.  

Prema evidenciji Agencije u maju 2015. godine bilo je 518.857 nezaposlenih osoba. U FBiH 373.378, u RS 133.979 i Brčko Distriktu 11.500 osoba, piše NAP.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.