Da se nikom ne ponovi: Više od 5.000 učesnika “Marša mira” u Minhenu

by admin
| 8:40
Velika vrućina nije spriječila više od 5.000 državljana Bosne i Hercegovine koji su njemačkom gradu Minhenu učestvovali u “Maršu mira”, obilježavajući 21. godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici. 
Višekilometarski marš mira glavnim ulicama bavarske prijestonice organizovali su predstavnici Islamske zajednice BiH u Njemačkoj, zajedno sa drugim udruženjima koja okupljaju naše državljane.
 
Kilometarsku povorku osiguravala je bavarska policija, kao i održavanje programa na centralnom trgu “Karlsplatz Stachus”.
Program je počeo učenjem Kur'anskih ajeta, ilahija i recitacija posvećenim šehidima Srebrenice, a potom su se prisutnima obratili organizatori i imami džemata koji egzistiraju u Mihenu.
 
Imam u džematu “Fedžr” Izet ef. Bibić, podsjetio je da do Sudnjeg dana, ne postoji Bošnjak i Bošnjakinja koji neće pričati o Srebrenici.
 
– Nad nama je prethodno počinjeno 11 genocida o kojima smo ćutali i kojih smo se stidili. Zato se dogodila Srebrenica. Zato ćemo danas s ponosom i ubuduće uvijek spominjati Srebrenicu. Ne smijemo, ne želimo i nećemo zaboraviti Srebrenicu. Onaj ko bude zaboravio Srebrenicu, Allah njega zaboravio i na ovom i na onom svijetu – kazao je, između ostalog, ef. Bibić, koji je posebno naglasio važnost registracije u dijaspori za predstojeće lokalne izbore. 
 
Prisutnima su se obratili i jedan od organizatora Ermin Merdanović iz Prijedora i Sejfudin Tokić – pišu BH Pogledi.
 
(Tuzlainfo.ba)