Srebrenica-Potočari: Danas dženaza i ukop za 127 žrtava genocida

by admin
| 5:08

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će, na 21. godišnjicu genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, biti održana komemoracija, klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 127 Bošnjaka ubijenih u julu 1995. godine.

Najmlađa žrtva koja će danas biti ukopana je četrnaestogodišnji Avdija Memić. Uz njega će biti pokopano još jedanaest dječaka, koji su 1995. godine bili mlađi od 18 godina. Najstarija žrtva je imala 77 godina.

Početak komemorativnog programa najavljen je za 11.00 sati.

Nakon obraćanja zvaničnika u komemorativnoj sali, delegacije će položiti vijence i odati počast ubijenim. Potom će uslijediti vjerski dio i ukop posmrtnih ostataka 127 identifikovanih žrtava.

Na komemoraciji se očekuje više od dvadeset hiljada ljudi.

Organizatori očekuju uglavnom delegacije na ministarskom nivou, a kao posebno važan gost najavljen je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu.

Potvrđeno je kako će u Srebrenicu danas doći Theodor Meron, dugogodišnji sudac i predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i aktuelni predsjednik Rezidentnog mehanizma Ujedinjenih naroda za međunarodne kaznene sudove.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula, Ćamil Duraković, ranije je pozvao sve učesnike da daju doprinos da komemoracija protekne dostojanstveno i mirno.

Komemorativni skup će osiguravati Policija Republike Srpske uz podršku svih sigurnosnih struktura u Bosni i Hercegovini. Na putevima u ovoj regiji na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih sredstava. Na putevima prema Srebrenici će biti na snazi poseban režim saobraćaja.

U Memorijalnom centru u Potočarima dosad je ukopano 6.377 žrtava. Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima više od hiljadu ubijenih.

Genocid u Srebrenici smatra se najtežim ratnim zločinom počinjenim na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

(TI)