Učesnici Marša mira stigli u Potočare: Na čelu kolone preživjeli Srebreničani sa “Puta smrti”

by admin
| 17:18

Kolona sa više od 5.000 učesnika ovogodišnjeg dvanaestog po redu Marša mira, danas je oko 17 sati stigla u Memorijalni centar Potočari, čime je okončan ovaj trodnevni memorijalni pohod, kojim se odaje počast žrtvama genocida.

Nakon posljednje dionice, koju su učesnici prepješačili od mjesta Mravinjci, kolona je dostojanstveno stigla u Potočare, te ušla u Memorijalni centar. Mnogi od učesnika, posebno oni Podrinjci čiji su najmiliji ukopani u Potočarima, nisu mogli sakriti suze.

Prisutnima se obratio i Munir Habibović, vođa ovogodišnjeg Marša mira:

– Zahvaljujem se učesnicima koji su na ovako miran i dostojanstven način prošli put od Nezuka do Potočara. Pozivam vas da i sljedeće godine učestvujete u Maršu mira. Došli ste u Potočare i pozivam vas da i dalje budete dostojanstveni – rekao je Habibović.

Mujo Zimić, vođa Marša mira iz Žepe, u obračanju prisutnima rekao je da su svi učesnici na pravi način obilježili i prošli put Marša mira.

– Srebrenica je stariji brat od Žepe, a kad jednog brata bole rane tad i drugog bole – poručio je Zimić.

Inače, 12. po redu “Marš mira Nezuk – Potočari 2016.” i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Na čelu kolone, kao i prethodnih godina, nalaze se preživjeli Srebreničani koji su u julu 1995. godine krenuli iz Srebrenice na “Put spasa”. Hiljade su ubijene tada, a samo rijetki su uspjeli doći do slobodne teritorije, Tuzle ili Kladnja. Pored preživjelih Srebreničana tu je i veliki broj građana BiH, ali i mnogih drugih zemalja Evrope i svijeta.

Učesnicima”Marša mira” pridružit će se i 250 učesnika biciklističkog maratona “Bihać – Potočari 2016” kao i 23 učesnika “Supermaratona Bihać – Potočari 2016”.

Pridružit će im se i 500 motorista iz Sarajeva, učesnici Marša mira Žepa – Potočari, 20 trkača i Goražda te mnogi drugi,  Anadolija.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop posmrtnih ostataka 127 žrtava, među kojima je 12 maloljetnika.

Najmlađa žrtva je 14-godišnji Avdija Memić, a bit će ukopan zajedno sa amidžom Avdurahmanom i njegovim 16-godišnjim sinom Halilom. Najstarija žrtva koja će biti ukopana 11. jula ove godine je Mustafa Hadžović. Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava.

(TI/AA)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.