Potočari: Vječni smiraj za još 127 žrtava genocida, njih 12 bili su djeca

by admin
| 7:49
U Memorijalnom centru u Potočarima, nakon ovogodišnje kolektivne dženaze i ukopa 11. jula, smiraj će pronaći još 127 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine na području Srebrenice, zaštićene zone UN-a.

Sa do sada ukopanih 6.377 žrtava bit će ukupno 6.504 dosad identificirane i ukopane žrtve, nijemi svjedoci stravičnog zločina.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je četrnaestogodišnji Avdija (Emin) Memić. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica, na području Zvornika, a bit će ukopan zajedno s amidžom Avdurahmanom i njegovim maloljetnim sinom Halilom, koji je imao 16 godina kada je ubijen.

Posmrtni ostaci maloljetnog Halila pronađeni su u masovnoj grobnici Ravnice, na području Bratunca, a njegovog oca Avdurahmana u masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik.

Ranije su ukopani posmrtni ostaci dvojice Avdurahmanove braće, Emina i Ševke.

Među 127 žrtava koje će biti ukopane na zajedničkoj dženazi, 12 je maloljetnika.

Šesnaest godina je imao kada je ubijen Mirzet (Abdulah) Pudilović, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su na površini terena u mjestu Mratinjci, na području Bratunca. Njegov otac Abdulah ukopan je ranije.

Šesnaestogodišnji Nermin (Osman) Bumbulović bit će ukopan zajedno sa bratom Elvirom koji je imao 22 godine kada je ubijen. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Kamenica.

Almir (Nazif) Salihović imao je šesnaest godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Zeleni Jadar na području Bratunca, a posmrtni ostaci brata Nasera još nisu pronađeni.

Sedamnaestogodišnjaci koji će biti ukopani na dženazi 11. jula u Potočarima su Šaban (Nezir) Hodžić čiji su posmrtni ostaci pronađeni na površini terena na dva lokaliteta Jelah i Kameničko brdo na području Bratunca; Esad (Džemal) Kamenica čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Liplje-Zvornik; zatim Mujaga (Hajrudin) Alić čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Budak-Bratunac;  Fahrudin (Ahmet) Mehmedović, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnoj grobnici Liplje-Zvornik.

Ismet (Halil) Avdić imao je također 17 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik, a bit će ukopan zajedno sa bratom Safetom, koji je imao 21 godinu kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Cerska, na području Vlasenice.

Mevlid (Mehmed) Salkić, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u dvije masovne grobnice, primarnoj masovnoj grobnici Glogova i sekundarnoj Zeleni Jadar, na području Bratunca, bit će ukopan zajedno s bratom Sejdalijom koji je imao 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik.

Sedamnaestogodišnji Nijaz (Omer) Burić, pronađen je u sekundarnoj masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik, a bit će ukopan zajedno s ocem Omerom, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici na smetljištu u mjestu Kozluk, na području Zvornika. Omerov drugi sin Kemo ukopan je ranije.

Posmrtni ostaci oca Hajrulaha (Alija) Đozića bit će ukopani zajedno s posmrtnim ostacima sina Alije, koji je imao 22 godine kada je ubijen. Posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Kamenica i Liplje na području Zvornika.

Njihovi najmiliji će ove godine ukopati posmrtne ostatke Ibrahima (Salkan) Hrustića i njegovog sina Sabrije koji je imao 30 godina kada je ubijen. Dvojica Ibrahimovih sinova, Sead i Sadet, ukopani su ranije. Posmrtni ostaci oca i sina pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik.

Također, posmrtni ostaci oca Alje (Omer) Kabilovića bit će ukopani zajedno s posmrtnim ostacima sina Rame, koji je imao 33 godine kada je ubijen. Posmrtni ostaci oca pronađeni su u  primarnoj masovnoj grobnici Glogova i sekundarnoj masovnoj grobnici Zeleni Jadar, a posmrtni ostaci sina u primarnoj masovnoj grobnici Glogova.

Braća Mujka i Mustafa Ademović, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u istoj masovnoj grobnici Liplje na području Zvornika, bit će zajedno ukopani u Potočarima, kao i braća Ibrahim i Fadil Malkić. Posmrtni ostaci Ibrahima pronađeni su u masovnoj grobnici  Snagovo, a Fadila u masovnoj grobnici Kamenica na području Zvornika. Njihov brat Rašid ukopan je ranije.

Na posljednji počinak bit će ispraćeni i braća Mirsad Mustafić, koji je imao 19 godina i Jusuf 32 godine, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Liplje. Otac Sado ukopan je ranije. Braća Samir i Salim Omerović imali su 19 i 22 godine kada su ubijeni. Posmrtni ostaci oba brata pronađeni su u istoj masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik i bit će ukopani na dženazi 11. jula.

Na ovoj dženazi će biti ukopani i braća Salihović, Mevludin koji je imao 32 i Sejdalija 33 godine. Mevludinovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica, a Sejdalijini u masovnoj grobnici Liplje, na području Zvornika. Posmrtni ostaci trećeg brata Zijada ukopani su ranije.

Tokom genocida 1995. godine ubijena su i braća Kandžetović, Bekir u 37. i Ibrahim u 29. godini. Bit će ukopani  na zajedničkoj dženazi, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u istoj masovnoj grobnici Glogova na području Bratunca.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana u Potočarima je Mustafa (Hajro) Hadžović. Rođen je 1918. godine, a njegovi posmrti ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić je u razgovoru za Fenu kazala da su žrtve iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

Ona podsjeća da je do sada u Potočarima ukopano 6.377 žrtava. S tim da 75 žrtava koje su ukopane u Potočarima nisu žrtve genocida, ali su ubijene u toku proteklog rata i ukopane su pored svojih članova porodica u ranim fazama ukopa, dakle prije 2003. godine, odnosno prije zajedničkih dženaza.

Dakle, dodaje, 6.302 žrtve genocida su ukopane u Potočarima i 230 žrtava genocida ukopano je individualno, po zahtjevima porodica, na lokalnim mezarjima.

– Dosad su 6.532 žrtve genocida identificirane i ukopane – kazala je Čengić.

Istaknula je da su do sada ekshumirani i identificirani posmrtni ostaci 432 maloljetne osobe i 21 osobe ženskog spola, koje su žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine.

Najmlađa žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima je novorođenče, djevojčica Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić rođena 1901. godine.

Čengić kaže da su posmrtni ostaci žrtava koji su identificirani i ukopani u Potočarima pronađeni u brojnim pojedinačnim i masovnim grobnicama na 150 različitih lokaliteta. Najveći broj žrtava pronađen je u sekundarnim, odnosno izmještenim masovnim grobnicma, što je uzrokovalo nekompletnost tijela i otežalo proces traženja i identifikacije nestalih osoba.

– Nije rijetka situacija da se posmrtni ostaci jedne žrtve pronalaze u dvije i više masovnih grobnica.  Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci Sulje Bećirovića, koji su pronađeni na pet različitih lokaliteta na području Bratunca, u periodu od 2003. do 2015. godine – ističe Čengić.

Po njenim riječima, od 77 masovnih grobnica koliko je do sada pronađeno samo osam grobnica je primarnog karaktera, sve ostale su sekundarne u nekim slučajevima čak i tercijarne masovne grobnice. Jedan broj žrtava pronađen je i na površini terena na području Zvornika, Bratunca i Srebrenice. Tamo gdje su ubijeni ostali su da leže dugi niz godina, što je također za posljedicu imalo nekompletnost tijela – kaže Čengić.

Na kraju razgovora je podsjetila da se još traga za više od  1.000 žrtava genocida.

(Tuzlainfo.ba/Fena)